Harderwijkerweg 3, Dieren

Omschrijving

TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats. De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd door een enkelvoudig ijzeren spijlenhek met hierop aansluitend een dubbel ijzeren spijlenhek met siersmeedwerk dat is opgehangen tussen smeedijzeren pijlers met gietijzeren ornamenten in de vorm van zandlopers.

TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats.

Architectuurhistorische waarden:

- Het hekwerk is van belang als goed voorbeeld van een negentiende-eeuws giet- en smeedijzeren toegangshek van een begraafplaats met een op deze functie afgestemde symboliek.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het hekwerk heeft een ensemblewaarde als functioneel onderdeel van de begraafplaats.

Cultuurhistorische waarden:

- Het hekwerk is kenmerkend voor de funeraire cultuur in de negentiende eeuw.

519407
Algemene Begraafplaats

Inleiding

Het BEGRAAFPLAATSCOMPLEX van de in de bebouwde kom van Dieren gelegen Algemene Begraafplaats werd in 1842 aangelegd. De volgende onderdelen zijn van rijkswege beschermd: De aanleg (monumentnummer 519406) Toegangshek (monumentnummer 519407) Grafmonument M. en J. de Koningh (monumentnummer 519408) Grafmonument W. Kolling (monumentnummer (519409) Het baarhuisje valt niet onder de bescherming. De begraafplaats wordt omsloten door de Harderwijkerweg aan de oostzijde en de Burgemeester Bloemersstraat aan de zuidzijde, de Zilverakkerweg aan de westzijde en de Bernard Zweerslaan aan de noordzijde. De ontwerper van de begraafplaats is tot op heden onbekend gebleven.

Omschrijving

De toegang tot het tegenwoordig op een L-vormig grondstuk gelegen complex wordt gevormd door een eenvoudig giet en smeedijzeren dubbel draaihek. Links van de ingang bevindt zich een eenvoudig bakstenen lijkenhuisje met een zadeldak. De begraafplaats wordt omgeven door haagbeuken. De beplanting op de begraafplaats wordt gevormd door ondermeer beuken en andere loofbomen, taxus en coniferen. De begraafplaats heeft een formele aanleg. De essentie van de aanleg wordt gevormd door twee ronde kernen waaromheen de graven van diverse klassen in concentrische cirkels gegroepeerd liggen. Deze opzet herinnert aan een ook op de bekende Utrechtse begraafplaats Soestbergen voorkomend motief. Deze begraafplaats was een ontwerp van Jan David Zocher jr (1791-1870). Het merendeel van de graven is in lange rechte reeksen geordend. Veel grafmonumenten, waarvan sommigen in een vervallen staat verkeren, worden nog omgeven door giet- en/of smeedijzeren hekwerken.

Helaas is deel van de graven geruimd. Op het terrein bevinden zich meerdere uit kunst- en cultuurhistorisch oogpunt belangrijke graven. Behalve de van rijkswege beschermde grafmonumenten van de families De Koningh en Kolling bevinden zich verschillende andere opvallende graven zoals ondermeer de graven van P.A. Daum, Jan Ligthart en het graf van C.H.H. Schweer bey der Becke dat zich ter hoogte van de ingang van het door hem gestichte hofje bevindt.

(Tuin)architectuurhistorische waarden:

- De begraafplaats is van belang als karakteristiek voorbeeld van een aan het eind van het tweede kwart van de negentiende eeuw aangelegde begraafplaats waarbij zowel formele als landschappelijke elementen zijn toegepast.

- De begraafplaats is van belang vanwege de aanwezigheid van meerdere uit kunsthistorisch oogpunt waardevolle grafmonumenten.

Stedebouwkundige waarden:

- De begraafplaats is van belang vanwege de situering aan de Harderwijkerweg alwaar het terrein in samenhang met de Schweer Bey der Becke Hof een belangrijk groenelement vormt.Beiden zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van Dieren-Noord.

- De begraafplaats die haar negentiende eeuwse karakter vrij goed behouden heeft is van belang vanwege de aanwezigheid van grafmonumenten van voor de plaatselijke en regionale en landelijke geschiedenis belangrijke persoonlijkheden.

- De begraafplaats is van belang vanwege de aanwezigheid van meerdere voor de funeraire cultuur in de periode 1850-1940 kenmerkende graven.

Het belang van de op de begraafplaats voorkomende graftekens ligt niet zozeer in hun individuele waarde, alswel in hun collectieve betekenis die zij, met name door materiaalgebruik en situering, hebben voor het zo typisch 19de eeuwse karakter ervan.

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Harderwijkerweg 3 a Dieren BY Ja