Havikerwaard 51, De Steeg

Omschrijving

Ten oosten van het voorhuis van de boerderij bevindt zich een dwars geplaatst SCHUURTJE onder een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het gebouwtje is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Het gebouw heeft een omlopende gepleisterde plint. De voorgevel worden afgesloten door windveren. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een opgeklampte deur. Aan weerszijden bevindt zich een venster met een 4-ruits raam. De genoemde gevelopeningen worden afegsloten door strekken. In de puntgevel bevindt zich een rond ijzeren 4-ruits zolderlicht. De deels gewijzigde linker zijgevel bezit twee getoogde stal- of mestdeurtjes waartussen zich een niet-oorspronkelijk raampje bevindt. De indeling van de rechter zijgevel is volledig gewijzigd. De gevel bezit nu in plaats van meerdere stal/mestdeurtjes meerdere betonnen raampjes. De symmetrisch ingedeelde achtergevel bezit twee door strekken afgesloten vensters met 4-ruits ramen en een rond zolderraampje als in de voorgevel. Waardering

SCHUURTJE uit ca.1907.

Architectuurhistorsiche waarden:

- Het schuurtje is van belang als voorbeeld van een dergelijk vroeg twintigste eeuws gebouwtje bij een boerderij waarbij sprake is van een voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en materiaalgebruik.

Stedebouwkundige waarden:

- Het schuurtje is van belang vanwege de beeldbepalende en karakteristieke situering in en aan de Havikerwaard.

- Als functioneel onderdeel van het complex heeft het schuurtje een ensemblewaarde.

519400
Havikerwaard

Inleiding

Complex bestaande uit een T-BOERDERIJ met een dubbel achterhuis, gevormd door een veeschuur en een graanschuur met ruimte voor vee, en een ten oosten van het voorhuis gelegen SCHUURTJE. Het karakteristieke naar een ontwerp uit 1907 van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937) in historiserende trant herbouwde en vrij gaaf bewaarde, tot het landgoed Middachten behorende complex, is fraai gelegen op een lichte verhoging in het landschap in het zuidelijk deel van de Havikerwaard. De op een oude bouwplaats gesitueerde boerderij wordt o.a. vermeld op het kadastraal minuutplan van 1832. De boerderij ligt aan de westzijde van de eveneens Havikerwaard genoemde verharde weg die de verbinding vormt tussen de in de Havikerwaard gelegen pachtboerderijen. Aan de linkerzijde van de boerderij bevindt zich een grote vrijstaande moderne schuur.

De herbouw van de boerderij, waarbij de architect zich voor zijn ontwerp door de laat-zeventiende eeuwse en de achttiende eeuwse Hollandse bouwkunst liet inspireren, staat niet op zichzelf. In de jaren tussen 1897 en 1914 vond er een grootschalig herstel van het landgoed plaats. In deze jaren werden verschillende pachtboerderijen ver- of herbouwd waarbij het kasteel met bijgebouwen vaak als inspiratiebron diende. Hierdoor verkregen niet alleen de boerderijen meer allure maar werd ook de onderlinge samenhang tussen de gebouwen op het landgoed versterkt.

Recentelijk heeft het voorhuis enige wijzigingen ondergaan. Zo zijn de kelderlichten dichtgezet en is ook de in de linker zijgevel gelegen toegang naar de kelder dichtgezet. Het venster van de opkamer is tevens naar beneden toe vergroot.

Architectuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als zeldzaam voorbeeld van een in een historiserende trant in de vroege twintigste eeuw herbouwde T-boerderij met bijbehorend schuurtje waarbij teruggegrepen is op de Hollandse laat-zeventiende eeuwse en achttiende eeuwse bouwkunst. - Het complex is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

- Het complex is van belang voor het oeuvre van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937).

- Het complex is van belang vanwege de beeldbepalende en karakteristieke situering in de Havikerwaard. Het complex bevindt zich in de zichtas van de weg Havikerwaard komende uit het westen.

- Het complex is van belang als onderdeel van het landgoed Middachten in het algemeen alsmede vanwege de samenhang met de tot het landgoed behorende in de Havikerwaard gelegen pachtboerderijen in het bijzonder.

- Het complex maakt deel uit van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en is bepalend voor het zichtbaar houden van deze situatie.

Cultuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee de boerderij in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het op een oude bouwplaats gelegen complex is exemplarisch voor het herstel en de verfraaiing van het landgoed in de vroege twintigste eeuw.

- Het complex is van belang vanwege de typologische waarde van de boerderij die een bijzonder voorbeeld vormt van een vroeg-twintigste eeuwse T-boerderij. De boerderij valt ondermeer op door de toepassing van een dubbel achterhuis dat bestaat uit een veeschuur en een graanschuur.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Havikerwaard 51 6994 JH De Steeg BY Ja