Havikerwaard 51, De Steeg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

De BOERDERIJ heeft een dwars geplaatst voorhuis met een schilddak gedekt met gesmoorde Muldenpannen met boven de twee Vlaamse gevels van de voorgevel aangekapte zadeldakjes. Het voorhuis heeft op beide nokeinden een bakstenen schoorsteen. Deze waren tot voor kort voorzien van dekplaten op metalen steunen. In het rechter dakschild van het achterhuis bevindt zich eveneens op de grens met het voorhuis een bakstenen schoorsteen. In de dakschilden zijn op diverse plaatsen recentelijk moderne dakramen geplaatst. De gevels van het voorhuis worden afgesloten door geprofileerde bakgoten op consoles waaronder zich op enige afstand een in gele baksteen uitgevoerde horizontale band bevindt. De beide Vlaamse gevels zijn voorzien van windveren. Recentelijk zijn tevens de luiken die oorspronkelijk alleen voor onderramen waren aangebracht gewijzigd zodat deze zich nu over de volle hoogte van de vensters bevinden. Het opmerkelijke dubbele achterhuis bestaat uit een veeschuur en een graan- (annex vee)schuur. De veeschuur heeft een boven de achtergevel afgewolfd zadeldak gedekt met riet en gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De evenwijdig aan de veeschuur gebouwde graanschuur (doorrijschuur) is iets minder lang en bevindt zich slechts ten dele achter het voorhuis en heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met riet en golfplaten.

De VOORGEVEL van het voorhuis is asymmetrisch ingedeeld en heeft (van links naar rechts) een vergroot opkamervenster dat voorzien is van een 15-ruits schuifraam met aan weerszijden verhoogde luiken die evenals de overige luiken in de voor Middachten karakteristieke kleuren rood en wit zijn geschilderd. Tot voor kort bevonden zich onder dit venster twee kelderlichten die nu dichtgezet zijn. Rechts hiervan bevinden zich twee vensters met ieder een 15-ruits schuifraam, een deur met een 6-ruits bovenlicht, drie vensters met 15-ruits schuiframen met luiken De beide Vlaamse gevels hebben ieder een venster dat voorzien is van een 6-ruits schuifraam met aan weerszijden luiken. Hierboven bevindt zich een smalle ventilatiesleuf.

De voorgevel van de achter het voorhuis gelegen graanschuur heeft links een door een korfboog afgesloten dubbele inrijdeuren. Rechts hiervan bevindt zich een aan de bovenzijde getoogd venster dat voorzien is van een 9-ruits raam. Op de verdieping bevinden zich twee door rollagen afgesloten vensteropeningen die ieder voorzien zijn van een houten kozijn met louvres.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft links een door een strek afgesloten muuropening waarin zich een recent aangebrachte deur met zijlicht bevindt. Volgens de bouwtekening bevond zich hier oorspronkelijk een venster met twee gekoppelde ramen. De linker zijgevel van het achterhuis toont nog sporen van een recent verwijderde niet-oorspronkelijke schuur. De gevel bezat oorspronkelijk zes door segmentboogjes afgesloten ijzeren stalramen. Hiervan zijn er nog drie aanwezig.

De ACHTERGEVEL van het linker achterhuis (veeschuur) heeft een symmetrisch ingedeelde gevel met in het midden door een korfboog afgesloten dubbele inrijdeuren. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een rondboogvenster met een gietijzeren 7-ruits raam en een door een korfboog afgesloten staldeurtje. De verdieping heeft in het midden een door een korfboog afgesloten hooiluik met erboven een stichtingssteentje met de tekst HERBOUWD / MCMVII. Aan weerszijden van het hooiluik bevindt zich een vensteropening met een kozijn met louvres. Onder deze louvreluiken bevinden zich twee niet-oorspronkelijke ventilatie-openingen. De terugliggende gevel van het rechter achterhuis (graanschuur) heeft eveneens een symmetrisch ingedeelde gevel met zowel links als rechts door een korfboog afgesloten dubbele inrijdeuren (links ten behoeve van een achterliggende meststal en rechts ten behoeve van de oorspronkelijk hier achterliggende dorsvloer. In het midden bevindt zich een door een korfboog afgesloten deur. Hierboven bevindt zich een door een korfboogje afgesloten luik. Zowel links- als rechtsboven dit luik bevindt zich een vensteropening met een kozijn met louvres.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft twee vensters met 15-ruits schuiframen en luiken en een deur met een 6-ruits bovenlicht. De gevel van het achterhuis heeft (van links naar rechts) een smal klein venster met een enkelruits toiletraampje, een venster met twee gekoppelde 6-ruits ramen met luiken, een op de plaats van een toiletraampje aangebracht staldeurtje. De gevel bezit verder zes op regelmatige afstanden van elkaar geplaatste getoogde ijzeren 9-ruits stalramen. Op de plaats van het derde stalraam bevond zich oorspronkelijke een staldeurtje.

Het interieur van het voorhuis is grotendeels gemoderniseerd.

Waardering

BOERDERIJ herbouwd naar een ontwerp uit 1907 van de architect G.J. Uiterwijk. Architectuurhistorische waarden:

- De boerderij is van belang als zeldzaam voorbeeld van een in een historiserende trant in de vroege twintigste eeuw herbouwde T-boerderij waarbij teruggegrepen is op de Hollandse laat-zeventiende eeuwse en achttiende eeuwse bouwkunst.

- De boerderij heeft, ondanks de bovengenoemde wijzigingen, een vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, (bijzondere) detaillering en materiaalgebruik.

- De boerderij is van belang voor het oeuvre van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937).

Stedebouwkundige waarden:

- De boerderij is van belang vanwege de beeldbepalende en karakteristieke situering in de Havikerwaard. De boerderij bevindt zich in de zichtas van de Havikerwaard komende uit het westen.

- De boerderij is van belang als onderdeel van het landgoed Middachten in het algemeen alsmede vanwege de samenhang met de overige tot het landgoed behorende in de Havikerwaard gelegen pachtboerderijen in het bijzonder.

- De boerderij maakt deel uit van een historisch gegroeid landschappeljk gebied en is bepalend voor het zichtbaar houden van deze situatie.

Cultuurhistorische waarden:

- De boerderij is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee de boerderij in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is.

- De boerderij is typologisch van belang.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519399
Complexnaam
Havikerwaard
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een T-BOERDERIJ met een dubbel achterhuis, gevormd door een veeschuur en een graanschuur met ruimte voor vee, en een ten oosten van het voorhuis gelegen SCHUURTJE. Het karakteristieke naar een ontwerp uit 1907 van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937) in historiserende trant herbouwde en vrij gaaf bewaarde, tot het landgoed Middachten behorende complex, is fraai gelegen op een lichte verhoging in het landschap in het zuidelijk deel van de Havikerwaard. De op een oude bouwplaats gesitueerde boerderij wordt o.a. vermeld op het kadastraal minuutplan van 1832. De boerderij ligt aan de westzijde van de eveneens Havikerwaard genoemde verharde weg die de verbinding vormt tussen de in de Havikerwaard gelegen pachtboerderijen. Aan de linkerzijde van de boerderij bevindt zich een grote vrijstaande moderne schuur.

De herbouw van de boerderij, waarbij de architect zich voor zijn ontwerp door de laat-zeventiende eeuwse en de achttiende eeuwse Hollandse bouwkunst liet inspireren, staat niet op zichzelf. In de jaren tussen 1897 en 1914 vond er een grootschalig herstel van het landgoed plaats. In deze jaren werden verschillende pachtboerderijen ver- of herbouwd waarbij het kasteel met bijgebouwen vaak als inspiratiebron diende. Hierdoor verkregen niet alleen de boerderijen meer allure maar werd ook de onderlinge samenhang tussen de gebouwen op het landgoed versterkt.

Recentelijk heeft het voorhuis enige wijzigingen ondergaan. Zo zijn de kelderlichten dichtgezet en is ook de in de linker zijgevel gelegen toegang naar de kelder dichtgezet. Het venster van de opkamer is tevens naar beneden toe vergroot.

Waardering

Architectuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als zeldzaam voorbeeld van een in een historiserende trant in de vroege twintigste eeuw herbouwde T-boerderij met bijbehorend schuurtje waarbij teruggegrepen is op de Hollandse laat-zeventiende eeuwse en achttiende eeuwse bouwkunst. - Het complex is van belang vanwege de vrij gaaf bewaarde hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

- Het complex is van belang voor het oeuvre van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863-1937).

Stedebouwkundige waarden:

- Het complex is van belang vanwege de beeldbepalende en karakteristieke situering in de Havikerwaard. Het complex bevindt zich in de zichtas van de weg Havikerwaard komende uit het westen.

- Het complex is van belang als onderdeel van het landgoed Middachten in het algemeen alsmede vanwege de samenhang met de tot het landgoed behorende in de Havikerwaard gelegen pachtboerderijen in het bijzonder.

- Het complex maakt deel uit van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en is bepalend voor het zichtbaar houden van deze situatie.

Cultuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het landgoed Middachten waarmee de boerderij in historisch perspectief alsmede functioneel gezien onlosmakelijk verbonden is. Het op een oude bouwplaats gelegen complex is exemplarisch voor het herstel en de verfraaiing van het landgoed in de vroege twintigste eeuw.

- Het complex is van belang vanwege de typologische waarde van de boerderij die een bijzonder voorbeeld vormt van een vroeg-twintigste eeuwse T-boerderij. De boerderij valt ondermeer op door de toepassing van een dubbel achterhuis dat bestaat uit een veeschuur en een graanschuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Havikerwaard 51 – 6994 JH De Steeg – – Ja
Havikerwaard 51 a 6994 JH De Steeg – – –
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) – T-huisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
– T 846 – Dieren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1907 1907 Betreft een herbouw vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Uiterwijk, G.J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur –
Naar boven