Vlissingsestraat 28, Koudekerke

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS, gezien de jaartalankers in de topgevel waarschijnlijk in 1692 gebouwd; later verhoogd; aan het voorplein ten zuidoosten van het huis; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; grotendeels gepleisterd; zadeldak met gesmoorde grijze pannen, aan linker korte zijde met schild; voorgevel met verschillende deur- en raampartijen, deels met de oorspronkelijke kozijnen; muurringen om paarden aan te binden; verschillende formaten staafankers; andere gevels bijna blind; in de achtergevel opkamervenster met diefijzers; linker gevel in staand verband, rechtergevel met topgevel en jaartalankers 1 6 (9) 2; klezoren in koppenlagen. Inwendig van links naar rechts: een keldergedeelte met opkamer met bedstee; werkplaats etc.; binnenmuur tot in de nok; een met klinkers bestraat koetsengedeelte; houten wand; een bestrate paardenstal; enkelvoudige balklaag; kap met vier gespijkerde schaarspanten; daarop constructie, die het dak omhoog heeft gebracht.

Waardering:

KOETSHUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de samenhang van in- en exterieur, waarbij duidelijk het utilitaire karakter spreekt _als wezenlijk compositorisch, cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de historische aanleg

519311
Moesbosch

HISTORISCHE BUITENPLAATS MOESBOSCH

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Moesbosch ligt enige kilometers ten noorden van Vlissingen aan de westkant in een bocht van de weg van Vlissingen naar Koudekerke; de relatief kleine aanleg bestaat uit een landschappelijk bosparkje, dat na de inundatie van 1944 geheel opnieuw is ingeplant op basis van gegevens van het verdwenen park; alle bomen dateren van na dat jaar; naast het in 1871 gebouwde huis, dat in het noordelijk parkdeel ligt, zijn er een koetshuis, 1692 en een grafkelder, 1812; in het bos zijn enige slingerpaden en nabij het huis gazons en bloemperken; een breed grindpad loopt westwaarts vanaf de Vlissingseweg naar het huis, waar het zich pleinvormig verbreedt. Het complex wordt aan de noordkant begrensd door de Galgeweg, aan de oostzijde door de Vlissingseweg, ten zuiden door een weiland en aan de westkant door een boomkwekerij. De historische buitenplaats Moesbosch bestaat uit de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3) en GRAFKELDER (4).

Waardering:

De historische buitenplaats Moesbosch is van algemeen cultuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een bescheiden landschappelijke aanleg met karakteristiek landhuis uit de tweede helft van de 19e eeuw; uniek is de grafkelder met de ingangspartij in empire-stijl uit 1812.

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Vlissingsestraat 28 4371 RE Koudekerke BY Ja