Kerkstraat 48, Westerbeek

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

BOERDERIJ van het langgeveltype, gesticht ca. 1900 en deel uitmakend van een boerderijcomplex, gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot stand gekomen ontginningsnederzettingWesterbeek. Op het erf enige oude eiken uit de bouwtijd en beukenhagen. Oprijlaan met bolacacias.

Omschrijving

Langgevelboerderij, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak met muldenpannen. Het woongedeelte heeft een gepleisterde plint en telt drie raamassen. Middeningang in portiek. Links en rechts getoogde schuiframen met sierstucwerk erboven. Beneden een vernieuwde vierruits raamindeling en luiken, bovenlicht met achtruits indeling. Tandlijst onder de goot en boven de ingang een topgevel met gemetselde makelaars en schuifraam met zesruits bovenlicht. In de rechter zijgevel beneden identieke ramen als in de voorgevel en erboven een verkleinde versie met zesruits bovenlicht. Topgevel metwindveren.

Het bedrijfsgedeelte is thans verbouwd tot atelier, maar behield de deur van de voorstal, een tweede deur, ijzeren zesruits stalramen en een topgeveltje met hooiluik. In de korte stalgevel een deur met gedeeld bovenlicht, achtruits stalramen en een hooiluik waarboven een een klein rondvenster.

Tegen de lange achtergevel een latere stalaanbouw, welke deels is gewijzigd rond 1980.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peelen de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met deontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519194
Complexnaam
Boerderijcomplex Westerbeek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van BOERDERIJ met SCHUUR en BIJGEBOUW, gesticht ca.1900 en gelegen nabij de kom van de rond 1915 tot standgekomen ontginningsnederzetting Westerbeek. Op het erf enige oude eikenbomen en beukenhagen. Oprijlaan met bolacacias.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een op een beboomd erf gelegen langgevelboerderij onder zadeldak, met parallel hieraan op enige afstand een langgerekte langsdeelschuur met laagmuurwerk en een voormalig broedhok voor kippen onder zadeldak.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het is tevens van belang vanwege het pionierskarakter in relatie tot de ontginning van de Peelen de stichting van een ontginningsdorp. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, nauw verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is gaaf bewaard gebleven en een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij in de Peel.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 48 5843 AP Westerbeek Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 226 Oploo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven