Klein Wolfslaar 13, Bavel

Inleiding

BOERDERIJ van het kortgeveltype, in 1858 gebouwd op het landgoed Wolfslaar in een mengeling van Traditioneel-Ambachtelijke vormen en elementen van de Chaletstijl.

Omschrijving

De boerderij heeft een bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak voorzien van opnieuw verbeterde grijze Hollandse pannen tussen houten windveren en makelaar. Qua architectuur is de boerderij opvallend vanwege het grote dakoverstek met de drie korbelen aan beide lange zijgevels ter plaatse van het inspringende woongedeelte. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde paarsrode baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. Tussen de pilasters van de voorgevel is bovendien gele baksteen verwerkt.

De symmetrische voorgevel is drie traveeën breed. In het midden een driepaneels dubbele voordeur, die geflankeerd wordt door een zestienruits roedenvenster met rondboog waarin een bovenlicht met een geometrisch achtruits roedenverdeling. Op de verdieping boven de voordeur is het oorspronkelijke rondboogvenster vergroot. Verder in de gevel drie kleine rondvensters met eveneens een geometrische roedenverdeling. In de symmetrische achtergevel van het bedrijfsgedeelte op de verdieping een hooiluik met rondboog waarin een bovenlicht geflankeerd door een rondbogig stalraam. Ook in de zijgevels van het bedrijfsgedeelte muuropeningen met rond- of ellipsboog.

Ter ventilatie van het voorhuis zijn ronde gietijzeren sierroosters geplaatst in voor- en zijgevels.

De boerderij heeft in de oude keuken een grote boerenschouw en rechts onder het oorspronkelijke woongedeelte een grote ondiepe kelder. Sporenkap met vier eiken schaargebinten met korbeel en worm met daarop een kapgebint. De zoldervloer en kap liggen op eiken moer- en kinderbalken. De oorspronkelijke hooizolder in het bedrijfsgedeelte wordt gesteund door twee standjukken.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkelingen en vernieuwingen in de landbouw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij, tevens gerelateerd aan de geschiedenis van het landgoed Wolfslaar, reden voor het representatieve karakter. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Klein Wolfslaar 13 4854 PJ Bavel Ja
C 2618 Nieuw-Ginneken