Chassésingel 33, Breda

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Chassésingel, op de hoek met de Vierwindenstraat, staat een blokje van acht WOONHUIZEN, daterende uit 1892.

De woonhuizen zijn aan de zijde van de Chassésingel in de loop van de jaren twintig en vijftig voorzien van verschillend vormgegeven dakkapellen. Tevens is de indeling van de vensters vereenvoudigd, en zijn de meeste paneeldeuren vervangen door moderne deuren.

Omschrijving

Het blok woonhuizen aan de Chassésingel heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak (afgewolfd aan de zijde van de Keizerstraat) met oud Hollandse pannen en (voor een klein deel) verbeterde Hollandse pannen. Op de nok van het dak zijn op onregelmatige basis schoorstenen geplaatst. De dakkapel van no. 37 dateert uit omstreeks 1915 en is de oudste. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, voorzien van een eenvoudige gecementeerde plint, en worden afgesloten middels een geprofileerde gootlijst met gestuct fries. Op de hoek van de singel met de Vierwindenstraat is boven de afgeschuinde hoekgevel een pediment aangebracht, waarin een baksteen-mozaiek.

Elk woonhuis is voorzien van twee schuifvensters en een voordeur, met een hardstenen dorpel. No. 37 en 38 zijn nog voorzien van de oorspronkelijke paneeldeur. De no.'s 35, 36 en 40 hebben het oorspronkelijke glas-in-lood in de bovenvensters van de schuiframen. Het hoekpand telt drie vensterassen, een afgeschuinde hoekgevel, en, aan de zijde van de Vierwindenstraat, twee schuifvensters, waartussen een klein rondvenster.

De achtergevel van het blok is witgepleisterd. Tegen de gevel is bij enkele huizen een eenlaagse aanbouw geplaatst, aan de bovenzijde voorzien van een balkon. In de achtergevel zijn de deuren voorzien van een hoog bovenlicht. De indeling van de vensters is nagenoeg geheel gemoderniseerd.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en de typologische ontwikkeling van de kleine rijtjeswoning voor arbeiders; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van betekenis voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek als voorbeeld van de vereenvoudigde toepassing van aan herenhuizen ontleende bouwvormen aan rijtjeswoningen; het object heeft zeldzaamheidswaarde aangezien voorbeelden van eenvoudige rijtjeswoningen in de Brabantse steden langzamerhand door sloop en renovatie amper nog in herkenbare vorm voorkomen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519051
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Chassésingel 33 4811 HD Breda Ja
Chassésingel 34 4811 HD Breda
Chassésingel 35 4811 HD Breda
Chassésingel 36 4811 HD Breda
Chassésingel 37 4811 HD Breda
Chassésingel 38 4811 HD Breda
Chassésingel 39 4811 HD Breda
Chassésingel 40 4811 HD Breda
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4130 Breda
B 4133 Breda
B 4131 Breda
B 4132 Breda
B 4134 Breda
B 4129 Breda
B 4135 Breda
B 4136 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1892 1892 vervaardiging
Naar boven