Kloosterstraat 57, Bavel

Woonhuis uit 1876 gebouwd voor de arbeider Woutherus de Jong.

Het huis staat met de voor- of noordgevel aan de Bolbergseweg op de hoek van de driesprong met Kloosterstraat en Gilzerweg in het oorspronkelijke gehucht Bolberg. Verbouwingen vonden plaats in 1951 en 1958. De eenvoudige aanbouw uit 1954 aan de achterkant van het huis behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het eenlaagse huis heeft een rieten zadeldak met schildeinde en aan de oostkant een topgevel met vlechtwerk.

Het opgaande werk bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met een cementen plint. Vier traveeën breede voorgevel waarin drie twintigruits- en in de zijgevel één vijftienruits schuifvenster met luiken.

Op het huis een sporenkap van rondhout, een gedeelte van de kap is onbeschoten. Schuur onder zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen.

Erf met liguster- en elzenhaag, walnoot, oude appel-, peren- en kersenboom.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de sociaal-historische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de landarbeiderswoning. Het is gaaf bewaard gebleven en als vertegenwoordiger van het type langzamerhand zeldzaam geworden.

Erfbeplanting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Erfinrichting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie