Heiningenhoef, Teteringen

Inleiding

Het WOONHUIS HEININGENHOEVE werd in 1918 gebouwd op de plaats waar de voorganger, een boerderij met de naam Galgenhoeve, was afgebrand en vertoont de vormentaal van het Traditionalisme.

Ontwerper was de architect J.A. van Dongen uit Breda. Achter het woonhuis bevindt zich een eenvoudig bakhuis uit 1940. Aan de oostzijde is in 1953 een dwarsdeelschuur vastgebouwd naar plannen van F.J.M. Verwoerd. De oorspronkelijke schuur is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Beide onderdelen vallen buiten de bescherming. Het woonhuis is in 1976-77 verbouwd en daarbij voorzien van dakkapellen en een groot raam in de achtergevel, waarbij de oorspronkelijke stijl nauwkeurig is aangehouden.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bezit een wolfsdak met zwarte muldenpannen, met overstek op klosjes. De gevels zijn van machinale baksteen, voorzien van een klein reliëfrandje boven ramen en rond de deur en rechte muurankers.

De voorgevel heeft aan weerskanten een kruiskozijn met onderluiken en bovenlichten met kleine roedenverdeling. In het midden is de paneeldeur geplaatst in een ondiep rondboogportiek met bovenlicht en zijlichten met kleine roeden. Boven de deur is een rechthoekig veld met de naam: "Heiningenhoef". Op de zolder bevinden zich drie zesruits ramen. De rechter- en linker zijgevel hebben elk twee zesdelige ruiten met kleine roeden en halve luiken, met daarboven de nieuwe dakkapellen. De achtergevel heeft rechts een deur met zijraam, een hoog geplaatst raam in het midden en links een zesdelig raam met onderluiken. Dit nieuwe venster is in de plaats gekomen van een hoog geplaatst klein raam. Op de zolderetage weer drie zesruits vensters.

Het interieur is verbouwd en vernieuwd. Gebleven zijn wel de geprofileerde deuromlijstingen en de kastenwand in de grote keuken aan de achterzijde. De middengang geeft toegang tot het toilet bij de voordeur, de eerste inpandige w.c. bij een boerderij in deze streek en enkele grote kamers. De woonkamer is aanzienlijk vergroot door deze door te breken naar de achterzijde. Een steektrap met brede houten sierbalusters leidt naar de etage. Onder de trap leidt een paneeldeur naar de kelder.

De oorspronkelijke houten wandjes zijn vervangen door steen en er is een badkamer toegevoegd aan deze etage met slaapkamers.

Rondom het huis ligt het erf en een grote bloementuin. Een laan met aan weerskanten acacia's en eiken leidt naar het huis.

Waardering

Het boerenwoonhuis is van algemeen belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de bouw van boerderijen, landhuizen en villa's in de groene omgeving van Breda. Als vrijstaand type dat sterk afwijkt van de boerderijbouw van voor 1918 is het van belang voor de geschiedenis van de architectuur. Tenslotte is het pand belangrijk vanwege de gaafheid van met name het exterieur.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Galgestraat 12 4847 TE Teteringen Ja