Princeoord, Breda

Inleiding

LANDHUIS "Princenoord" uit het begin van de 19e eeuw gebouwd voor aannemer Molenberg. In 1864 verbouwd in Eclectische stijl in opdracht van de advocaat Cocken. De voor- of zuidgevel is gericht naar de Haagweg.

Voor het huis een hekwerk aan de straat. De nieuwbouw uit ca. 1995 westelijk van het huis en daarmee verbonden door een tuinmuur, valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het tweelaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een schilddak gedekt met grijze beverstaartpannen. De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel heeft een middenrisaliet met daarin op de begane grond een monumentale ingangspartij met dubbele deur en bovenlicht en op de verdieping een natuurstenen balkon op voluutvormige consoles met gietijzeren balustrade met florale motieven tussen hoekpenanten. Direct onder het balkon de naam van het huis in kapitalen. De geprofileerde muuropeningen met aan de bovenkant afgeronde hoeken zijn getoogd en voorzien van een kuifbekroning en een T-vormige indeling met onder naar binnenslaande vensters en bovenlicht.

Aan de voorkant heeft het landhuis een frontaal bordes afgesloten door een natuurstenen balustrade met aan weerskanten van de ingang drie penanten. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen met accenten in basement, cordonlijst en dorpels van natuursteen.

Verder bevatten de gevels hoekpilasters, fries en kroonlijst op voluutvormige consoles. In de voorgevelcordonlijst, onder de vensters van de verdieping, een opengewerkte borstwering. Inwendig heeft het huis een gang met marmeren vloertegels, stucplafonds, houten paneeldeuren en in voor- en achterkamer marmeren schoorsteenmantels in een Neo-Antwerpse barokstijl. Aan de straatkant een ijzeren poort en hekwerk met pijlpunten tussen gietijzeren balusters en granaatappelbekroning.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, namelijk de bouw van landhuizen in een groene omgeving in de nabijheid van de stad. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is een goed en vroeg voorbeeld van een landhuis in Eclectische stijl. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een Eclectisch landhuis betrekkelijk zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519009
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Haagweg 366 4813 XE Breda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 4184 Princenhage
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1825 1830 vervaardiging
1864 1864 verbouwing
Naar boven