De Blauwe kamer, Breda

Inleiding

LANDHUIS "de Blauwe Kamer" uit 1921. Het huis mengt motieven van de heroriëntatie op traditionele bouwwijzen met de Engelse landhuisstijl en is gebouwd in opdracht van Mr. M. Tydeman naar ontwerp van architect J.J. van Nieukerken. Het landhuis ligt geheel vrij in een parkachtige tuin in de bossen. Het bijbehorende koetshuis, dat in ca. 1970 sterk is verbouwd, behoort niet tot de rijksbescherming. Sinds 1964 is het landhuis in gebruik als bestuurs- en administratiecentrum van de Stichting Samivoz, een inrichting voor visueel en verstandelijk gehandicapte kinderen. Na 1974 verrezen voor deze stichting op een groot gedeelte van de tuin en bossen diverse paviljoens.

Omschrijving

Het eenlaagse landhuis heeft een rechthoekige plattegrond onder een rieten zadeldak met wolfseinden en in de kap nog twee bouwlagen. In de dakschilden zijn diverse rechthoekige en ronde dakkapellen opgenomen. Het huis is opgetrokken uit paarsroze handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De drie typisch Engelse schoorsteenpartijen met siermetselwerk hebben natuurstenen hoekblokken. De risalerende monumentale ingangspartij met gebeeldhouwde stijlen en luifel, strekt zich uit tot de kapverdieping. In de gevels diverse houten deur- en raampartijen bestaande uit een-, twee-, drie- en vierdelige kozijnen met bovenlichten en kleine roedenverdeling. De vensters op de begane grond hebben alle benedenluiken. Draaiende delen met smeedijzeren bouwbeslag. Aan de westgevel smeedijzeren jaartalankers "1921". Aan de achterkant van het huis een vijfzijdige houten serre. Klokkenstoel met luidklokje.

Het interieur is ambachtelijk gedetailleerd. Hal, gang, trappenhuis en diverse vertrekken zijn voorzien van houten lambrizeringen met kasten en ingebouwde banken. Bordestrap met balustrade en gedraaide balusters. Paneeldeuren. Marmeren (Antwerpse) schoorsteenmantels met beeldhouwwerk. Stucplafonds met lijsten.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke ontwikkeling, namelijk de bouw van landhuizen voor de elite in de bosrijke omgeving van Breda. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang als voorbeeld van de traditionalistische werkwijze van architect J.J. van Nieukerken, die bekend was om zijn degelijke verwerking van historische motieven; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Galderseweg 65 4836 AC Breda Ja