Witte Huisjes, Breda

Inleiding

De 'Witte Huisjes' (gebouw U), gelegen aan de zuidelijke zijde van het exercitieterrein van de Seeligkazerne, zijn voormalige DIENSTWONINGEN, bestemd voor onder-officieren met hun gezinnen. De lange, lage rij met 14 woonhuizen werd gebouwd in 1889-'90. Omstreeks 1915 zijn de woonhuizen alle voorzien van een dakkapel. In de woningen was geruime tijd de D.G.W.T.-afdeling Breda gevestigd. Na de verhuizing van deze afdeling bleven de woningen in gebruik als kantoorruimte.

Omschrijving

Het object heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en wit geschilderd en worden afgesloten door een geprofileerde gootlijst. De voorgevel is ritmisch ingedeeld met afwisselend één of twee getoogde twaalfruits schuifvensters en opgeklampte deuren met getoogd driedelig bovenlicht. Alle deur- en vensteropeningen zijn voorzien van een kuif. De gevelindeling correspondeert met de oorspronkelijke plattegrond. Op het dakschild aan de zijde van het exercitieterrein staan, op regelmatige afstand, dakkapellen, voorzien van plat dak met overstek en openslaande roedenvensters. Op de nok van het dak staan, met name op het rechterdeel van de rij, nog de oorspronkelijke gemetselde schoorstenen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de relatie van Breda met het Nederlandse leger en als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de kazernebouw. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur.

Het heeft ensemblewaarden: het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen van het kazerneterrein. Het is zeldzaam als voorbeeld van militaire woningen.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Fellenoordstraat 128 4811 TJ Breda Ja