Catharinastraat 1, Breda

Inleiding

WARENHUIS gebouwd in 1924 nu restaurant met bovenwoningen en kantoren. Ontwerp van architect C.M. van de Beld.

Het voormalige warenhuis ligt op een perceel grond dat ingesloten is door belendende bebouwing op de hoek van de Catharinastraat en Kasteelplein.

Het ligt binnen het beschermde stadsgezicht. De onderpui is na de Tweede Wereldoorlog gewijzigd.

Bij de bouw van het warenhuis moest de toren boven de hoofdingang hoger worden dan die van het warenhuis van Vroom & Dreesmann in de Karrestraat.

Omschrijving

Het pand heeft vijf bouwlagen waarvan de onderste de kelder is en de bovenste de zolderverdieping, onder twee loodrecht op elkaar staande zadeldaken gedekt met leien, tussen tuitgevels.

Boven de hoofdingang, op de ronde hoek een achthoekige toren onder koperen helmdak met bolbekroning. De gevels en goten van het pand aan plein en straatkant bestaan uit gefrijnde Bentheimer zandsteen met gebeeldhouwde reliëfs op een basement van diabaas. De achtergevels zijn opgetrokken uit paarsrode baksteen gemetseld in kruisverband. De beide gevels aan de straat, respectievelijk twee en zes traveeën breed, zijn over de volle hoogte voorzien van lisenen. Elke travee bevat op de begane grond één groot etalageraam en op de verdiepingen twee tweedelige schuifvensters. De buitenste traveeën zijn één venster breed.

Reliëfs op de borstweringen tussen de pui en de vensters van de verdieping in de vorm van cartouches met in de hoeken florale motieven rond een veld. Boven beide oorspronkelijke ingangen cartouches met tandraderen.

Op de hoek boven de entree, in de basis van de toren een reliëf met het wapen van Breda onder gevleugelde engelen tussen twee leeuwen. Op het dakschild bevinden zich kapellen.

Het inwendige is geheel gewijzigd.

Waardering

Het voormalige warenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van handel en nijverheid in het zuiden van Nederland; het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling en het warenhuis in Nederland; het object heeft architectuurhistorische waarden; het is van belang in het oeuvre van architect C. van de Beld en het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik namelijk zandsteen, vanwege de detaillering en de markante stedelijke hoekoplossing; Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; Zeldzaamheid: het object is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518996
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Catharinastraat 1 4811 XD Breda Ja
Catharinastraat 3 4811 XD Breda
Catharinastraat 3 B 4811 XD Breda
Catharinastraat 3 A 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 E 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 C 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 B 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 D 4811 XD Breda
Catharinastraat 5 A 4811 XD Breda
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
6559 B 9104 A1 Breda
6559 B 9104 A2 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1924 1924 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bilt, C. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven