Ginnekenweg 222, Breda

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Het KOETSHUIS, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn. De noordelijke gevel sluit aan op de grotendeels blinde zuidelijke zijgevel van het woonhuis. Het pand dateert uit 1864-'65 en is eveneens uitgevoerd in een stijl met elementen van het Eclecticisme.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, waarbij de oostelijke gevel is gepleisterd, voorzien van schijnvoegen en bekroond door een als fronton bepleisterde en omlijste topgevel, met geprofileerde windveren en een leeg medaillon.

De inrijpoort bestaat uit een vleugelpaneeldeur met gietijzeren deurroosters, waarop in laagreliëf vazen staan afgebeeld.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van waarde als vroeg voorbeeld van het pleistereclecticisme; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van Breda in de tweede helft van de negentiende eeuw; gaafheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518960
Complexnaam
woonhuiscomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het HERENHUIS (1) met KOETSHUIS (2) en HEKWERK (3), dat in opdracht van dhr.

F.A. van Leesberg in 1864-'65 gebouwd werd. De gebouwen, in Eclectische stijl, zijn verschillende malen intern op niet ingrijpende wijze verbouwd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van waarde als vroeg voorbeeld van het pleistereclecticisme; het complex heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van Breda in de tweede helft van de negentiende eeuw; gaafheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ginnekenweg 222 4835 NH Breda BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 2372 Ginneken
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1864 1865 vervaardiging
Naar boven