Baronielaan 228, Breda

Inleiding

De tuin van het complex Baronielaan 228 wordt van de openbare weg gescheiden door een TUINHEK, daterende uit omstreeks 1906-'07.

Omschrijving

Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit aangepunte staven, gevat tussen een dubbele band, en is gesteld op een gemetselde sokkel. Deze sokkel is, evenals de bakstenen poortpijlers, die de doorrijopeningen flankeren, gepleisterd.

Waardering

Het tuinhek bij de villa Trianon is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gaafheid, het materiaalgebruik en de samenhang met het geheel van villa, tuin en hek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging in de stadsuitbreiding rondom de Baronielaan.

518957
Trianon

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Baronielaan staat de uit 1906-'07 daterende VILLA (1) 'Trianon', met parkachtige tuin, van de openbare weg gescheiden door een TUINHEK (2). Het complex is aan de zuidelijke helft van de Baronielaan gesitueerd, en vormt daar één van de weinige onderbrekingen van de verder nagenoeg gesloten gevelwand met herenhuizen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, de industrialisatie van Breda; het complex heeft ensemblewaarden: het heeft bijzondere betekenis wegens de situering in de Baronielaan, de hoofdas van de uitbreiding van de stad rond 1900; het complex is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen; gaafheid: het is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Baronielaan 228 4837 BG Breda BY Ja