Nieuwstraat 27, Breda

Inleiding

Ten zuiden van het klooster van de zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen uit Roosendaal staat, parallel aan de Nieuwstraat en de Markendaalseweg, de voormalige KLOOSTERKAPEL, daterende uit 1904-'05 en gebouwd naar een ontwerp van de Bredase architect J. Lijdsman. De kapel is uitgevoerd in sobere neo-gotische stijl, met als inspiratiebron de veertiende-eeuwse Franse laatgotiek. Het gebouw heeft in de loop van de tijd enige wijzigingen ondergaan. In de jaren zestig is het interieur versoberd.

Omschrijving

Het kerkgebouw bestaat uit een schip van acht traveeën, waarop aan de noordelijke zijde een lager en smaller koor aansluit, bestaande uit twee koortraveeën en een driezijdig gesloten absis. Aan de zuidelijke zijde sluiten twee traveeën aan, bestaande uit een zangtribune met bovenkapel (voorheen een achterkoor). De kapel wordt gedekt door zadeldaken, voorzien van lei-in-Maasdekking. Op het dak staan verschillende houten dakkapellen in neo-gotische stijl. Ter hoogte van de derde en vierde travee (geteld vanuit het zuiden) heeft de kapel een eensteens uitspringend schijntransept, aan de westelijke zijde met een topgevel met nis, waarin een beeld van de H.Franciscus, getrapt klimmend bakstenen fries en bekroond door een hardstenen klokkenstoel.

De gevels zijn gemetseld in baksteen en voorzien van haakse en (bij absis en transept) overhoeks geplaatste, eenmaal versneden steunberen, voorzien van hardstenen afzaten. Ook de dorpels zijn in hardsteen uitgevoerd. De kapel heeft banden en geboorte- en sluitstenen van kalksteen. De gevels hebben in elke travee een spaarveld en worden aan de bovenzijde afgesloten met een lijst met siermetselwerk en geprofileerde gootlijst. De zuidelijke gevel is blind.

De spitsboogvensters in schip en koor hebben kalkstenen maaswerk in laat-gotische stijl en zijn voorzien van glas-in-lood panelen. In de risaliet bevindt zich in een eenvoudig en ondiep, door kalkstenen neggen omlijst portaal onder korfboog, een vleugelpaneeldeur met driedelig bovenlicht met laat-gotische tracering. De deur is voorzien van een smeedijzeren beslag. De eenschepige kapel heeft netgewelven op schalken, alle met verschillende kalkstenen kapitelen met florale motieven. Van belang zijn verder onder meer de polychrome tegelvloer met bloemmotieven en geometrische figuren, de zangtribune met paneeldeuren met glas-in-lood vulling en houtsnijwerk in de deuromlijstingen en neo-gotische nis met beeld van de H. Franciscus en de neo-gotische orgelkas van de firma Vermeulen. Tweeklaviers orgel, gemaakt door M. Maarschalkerweerd in 1905, in 1939 door Vermeulen gepneumatiseerd.

Waardering

De kloosterkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de ontwikkeling van de zorg voor onderwijs door katholieke congregaties; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een stedelijk congregatieklooster. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is als voorbeeld van een sobere neogotiek van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het vertegenwoordigt het oeuvre van de architect; het is van belang wegens de ornamentiek. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

518933
Kloostercomplex

Inleiding

Ingeklemd tussen de Nieuwstraat en de Markendaalseweg ligt het voormalige KLOOSTERHUIS (1) met KLOOSTERKAPEL (2) van de zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen uit Roosendaal, beter bekend als de Liefdezusters. Het complex dateert uit 1904-'05 en is gebouwd naar een ontwerp uit 1896 van J. Lijdsman.

Het complex maakte deel uit van een groter geheel: ook de panden Nieuwstraat 21-23 (voormalig Claraklooster), alsmede de in 1985 geamoveerde, eveneens naar een ontwerp van de Bredase architect J. Lijdsman gebouwde schoolgebouwen aan de overzijde van de Nieuwstraat, behoorden tot het klooster. Omdat door de kloostergemeenschap voorrang werd gegeven aan de bouw van de school, is het eigenlijke kloosterhuis met de bijbehorende kapel pas in 1904-'05 gerealiseerd. Het interieur van de kloostergebouwen, maar voornamelijk dat van de kapel, is in de jaren zestig versoberd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de ontwikkeling van de zorg voor onderwijs door katholieke congregaties; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een stedelijk congregatieklooster. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is als voorbeeld van een sobere neogotiek van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het vertegenwoordigt het oeuvre van de architect; het is van belang wegens de ornamentiek. Ensemblewaarden: het heeft bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontmanteling en de daaropvolgende uitleg van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Kloosterkapel(TFU) Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Nieuwstraat 27 4811 WX Breda Ja