Parklaan 56, Eindhoven

Inleiding

VILLA, in 1916 gebouwd in een Traditionalistische, landelijk aandoende stijl, naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in opdracht van sigarenkistenfabrikant Frans van Dijck . Het pand ligt aan de Parklaan in het Villapark Tongelre, nabij het centrum van Eindhoven.

Omschrijving

Eén- en tweelaags vrijstaand pand op een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Aan de voorzijde bevindt zich in het midden van de gevel een erker waarboven een gedeeltelijk inpandig balkon is aangebracht, bekroond door een topgevel. Het balkon heeft een bakstenen, opengewerkte balustrade. In de rechterzijgevel bevindt zich een risaliet waarin de ingang is geplaatst.

Aan de achterzijde van het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder plat dak. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij boven de ramen bakstenen sierranden in reliëf zijn aangebracht.

De ramen en balkondeuren zijn samengesteld en voorzien van louvreluiken.

De bovenlichten van de ramen op de begane grond en de balkondeuren hebben een kleine roedeverdeling. In de topgevel is een klein rond raampje zichtbaar, in het dakvlak zijn twee boogvormige dakraampjes aanwezig. De deur heeft een rondboogvorm en is in een gemetselde omlijsting onder een luifel geplaatst.

Het interieur verkeert nagenoeg geheel in authentieke staat. Vanaf de entree, aan de zijkant van het huis, is een centrale hal met trappartij bereikbaar. Rondom deze hal bevinden zich diverse vertrekken. Ook in de inrichting zijn een groot aantal elementen bewaard gebleven zoals de zwart-witte betegeling van de wanden in de entree en toilet. In de hal zijn een eikenhouten lambrisering en trappartij aanwezig. In de kamers zijn de oorspronkelijke plafonds, bestaande uit stucwerk met vakwerk aan de randen, bewaard gebleven.

Aan de straatzijde zijn aan weerszijden van het toegangspad bakstenen pijlers, bekroond door middel van een natuurstenen kapiteel, gezet.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaaleconomische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in een nieuw ontwikkeld villapark; het is tevens van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de rurale stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect De Bazel. Het huis heeft ensemblewaarden als onderdeel van het villapark Tongelre. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Parklaan 56 5613 BH Eindhoven Ja
F 478 Tongelre