't Hofke 15, Eindhoven

Inleiding

Voormalig RAADHUIS van de gemeente Tongelre, in 1911 gebouwd naar ontwerp van J. Stuyt. In het pand in Um 1800-stijl is gebruik gemaakt van classicistische elementen. Het pand doet nu dienst als wijkgebouw. De linkerzijgevel is bij een verbouwing gewijzigd. Het ligt aan 't Hofke, een oude ringvormige structuur in het stadsdeel Tongelre.

Omschrijving

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De voorgevel is zeven traveeën breed en heeft een symmetrische opzet. Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde kroonlijst. Direkt daarboven is een gootlijst op klossen geplaatst. Het dak is gedekt met bitumen. Tegen de voorgevel is in het midden een brede risaliet geplaatst onder een schilddak haaks op dat van de hoofdmassa. Hierin bevindt zich een portiek met rondbogen, op hoekpijlers en in het midden op toscaanse zuilen geplaatst. In het portiek is een dubbele deur aanwezig, geflankeerd door zesruitsramen. In de voorgevel zijn, naast de risaliet ramen aangebracht waarbij in het bovenlicht een roedenverdeling zichtbaar is. In de strekken boven de ramen is een natuurstenen sluitsteen aangebracht. Midden op het dak staat een opengewerkte dakruiter. De dakkapel boven het portiek heeft een fronton.

Het interieur is gewijzigd ten gunste van de veranderde functie.

Waardering

Het voormalige raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde raadshuizen in kleinere gemeenten; het is tevens van belang als bijzonder voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het plattelandsraadshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld in het oeuvre van de architect Stuyt. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging in de oudste kern van het kerkdorp Tongelre in de as van de Urkhovenseweg. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518802
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
't Hofke 15 5641 AH Eindhoven Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2096 Tongelre
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Naar boven