St. Joris College, Eindhoven

Inleiding

COLLEGEGEBOUW gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels, gelegen op de hoek van de Jan Smitzlaan met Knuvelderlaan vh. Elzentlaan.

De bouw van het pand startte in 1923 naar een reeds in 1918 gemaakt ontwerp van Th. Taen (Amsterdam). Bij vertrek van deze architect naar het toenmalige Nederlands Indië werd de opdracht overgenomen door het bureau Ed. Cuypers.

Omschrijving

Het pand bestaat uit drie tweelaagse bouwmassa's namelijk twee haaks op elkaar staande vleugels en een schuin geplaatst middenstuk met ingangspartij. Het schuin geplaatste deel wordt aan weerszijden met de vleugels verbonden door middel van gebogen bouwmassa's, eveneens twee lagen hoog. De verschillende onderdelen zijn alle voorzien van een schilddak met pirons. Een uitzondering daarop zijn de gebogen delen, hier is een plat dak aangebracht.

Het geheel is uitgevoerd in baksteen (op een fundering van gewapend beton) waarbij in reliëf decoraties zijn aangebracht in de vorm van velden onder de ramen en als lijsten onder de dakrand.

De schuingeplaatste hoofdmassa is voorzien van een risaliet. Deze risaliet is hoger opgetrokken en steekt boven de goot uit. Hierin bevindt zich de ingang, in een breed portiek met Classicistische zuilen. De zijvleugels worden in tweeën gedeeld door bolle erkers over de gehele hoogte van het pand. Als afdekking hebben deze erkers een koepel, gedekt met daktegels.

De ramen zijn voorzien van grote kruiskozijnen met horizontale roeden kennen. De dakkapellen die samengesteld in het dakvlak zijn aangebracht zijn voorzien van gebogen frontons.

In het interieur zijn centrale hal en trappartij nog in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven.

Aan de straatzijde heeft het pand gazons, aan de achterzijde is een plaats aangelegd.

Waardering

De voormalige school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw, met name door de opvallende plattegrondvorm. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van de architect Taen en het Bureau Cuypers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de markante situering op een straathoek in het villapark Den Elzent. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Knuvelderlaan 2 5611 LW Eindhoven Ja