Constant Rebeque, Eindhoven

Inleiding

De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van Eindhoven en beslaat een rechthoekig terrein tussen de Oirschotsedijk en de spoorlijn naar Den Bosch.

De vroegste bebouwing is aan de Oirschotsedijk geconcentreerd. Daar kwam een zogenaamde "Boost-kazerne" tot stand. De behoefte aan nieuwe kazerne gebouwen nam toe toen in 1938 de Dienstplichtwet gewijzigd werd, om aan deze behoefte te voldoen werd een standaardtype ontworpen door kapitein der Genie A.G. Boost. Kenmerkend voor dit type zijn het poortgebouw en paviljoens, gegroepeerd rond een exercitieterrein en uitgevoerd in een zakelijke stijl. Latere uitbreidingen zijn in het noorden en uiterste westen van het terrein gerealiseerd in de jaren '40. Deze uitbreidingen worden niet beschermd.

Thans is het complex bij Defensie in gebruik als Rij- en Tractieschool.

Omschrijving

Drie LEGERINGSGEBOUWEN, elk paviljoen bestaat uit een tweelaags pand op rechthoekige plattegrond onder schilddak. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, de daken zijn voorzien van een overstek en gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Tegen de kopse gevel is een uitbouw onder een lager dak geplaatst. De gevel aan de zijde van het exercitieterrein kent risalieten waarin zich de trappehuizen bevinden.

In de gevels zijn samengestelde ramen met metalen kozijnen aangebracht.

Het interieur is met uitzondering van hal en trappartijen gemoderniseerd.

Waardering

De drie legerinsgebouwen zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting, van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door de bureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

518778
Constant Rebeque

Omschrijving

Parallel aan de Oirschotsedijk bevindt zich het poortgebouw. Haaks erop is het rechthoekige exercitieterrein aangelegd waaraan vier paviljoens grenzen. Drie van deze paviljoens staan haaks op het poortgebouw. Een vierde paviljoen staat parallel aan het poortgebouw en vormt een visuele afsluiting van het geheel. Aan het begin van het exercitieterrein is een gemetselde bank met gedenksteen geplaatst.

Een groot deel van het terrein is bebost.

Waardering

Het kazernecomplex is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door de bureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werden toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.

Legeringsgebouw Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Oirschotsedijk 14 B 5651 GC Eindhoven DE Herdgang Ja
V 128 Woensel