Witte Dorp, Eindhoven

Inleiding

De woningen zijn gebouwd naar plannen van W.M. Dudok in 1937, in samenwerking met aannemer P. van Grootel en maken deel uit van de wijk 'Het Witte Dorp'.

Omschrijving

Rij tweelaags panden. Op de begane grond is een erker aangebracht waarvan de betonnen afdekking als een luifel doorloopt tot boven de deur. Op de verdieping is een band vierruitsramen zichtbaar.

Waardering

De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; ze zijn tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Ze hebben ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangense woonwijk. Ze zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518731
Complexnaam
Witte Dorp
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

TUINDORP DE BURGH (WITTE DORP), complex Inleiding

De woonwijk kwam tot stand naar een ontwerp van W.M. Dudok uit 1937, in opdracht van en in samenwerking met aannemer P. van Grootel.

De wijk ligt in het stadsdeel Stratum, tussen de Jorislaan, Geldropse weg, en Petrus Dondersstraat. Het geheel bestaat uit ééngezinswoningen en een tweetal winkel-woonhuizen, alle uitgevoerd in een modernistische trant.

Omschrijving

Alle woningen binnen het toekomstig te beschermen stadsgezicht het "Witte Dorp" hebben een in grote lijnen rechthoekige plattegrond en zijn uitgevoerd in baksteen, de gevels zijn wit geverfd en voorzien van een zwart geverfde plint. De zadeldaken, waarvan de nok in de meeste gevallen parallel aan de straat loopt, zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en hebben een overstek. Waar dakkapellen aanwezig zijn, zijn deze aan de achterzijde van de woningen geplaatst. Van de ramen zijn de oorspronkelijke metalen kozijnen in veel gevallen vervangen door kunststof, hierbij is de oorspronkelijke indeling en maatvoering behouden.

De ramen in de bovenste bouwlaag zijn voorzien van metalen kozijnen. In het overgrote deel der gevallen zijn die later vervangen door kunststof/aluminum kozinen. In het dakvlak zijn aan de achterzijde van de woningen dakkapellen geplaatst. In de voordeuren is een klein rond licht geplaatst, bijna overal zijn deze deuren turquoise. Naast de voordeur bevindt zich een hoog smal venster. De woningen zijn in blokken gebouwd. Variatie in de uitvoering is zichtbaar in de gevels waar erkers, luifels en balkons afwisselend of in combinatie toegepast zijn. Duidelijk afwijkend zijn de hoekpanden en panden tegenover een T-splitsing. Deze woningen hebben vaak een bouwlaag meer of zijn haaks ten opzichte van de overige woningen binnen een blok geplaatst.

Alle woningen zijn voorzien van een voor- en achtertuin. Aan de voorzijde wordt deze van de straat gescheiden door middel van een lage betonnen opstand en een ligusterhaag (niet meer overal aanwezig). Achter de woningen bevinden zich éénlaags schuren onder plat dak. Een uitzondering daarop vormen de schuren van de hoekpanden, deze zijn steeds voorzien van een zadeldak.

Waardering

Het complex van woonhuizen is van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en stedebouwkundige ontwikkeling van de industriestad, met name als voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe wijken in een vroege vorm van projectontwikkeling; het geheel is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de rijtjes woning. Ze hebben architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door hun sobere Functionalistische vormentaal en hun plaats in het werk van de architect Dudok. Het geheelheeft ensemblewaarden als een goed en samenhangend voorbeeld van de seriewoningbouw. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van de afzonderlijke panden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Burghstraat 11 5614 BB Eindhoven Ja
Burghstraat 13 5614 BB Eindhoven
Burghstraat 15 5614 BB Eindhoven
Burghstraat 17 5614 BB Eindhoven
Burghstraat 19 5614 BB Eindhoven
Burghstraat 21 5614 BB Eindhoven
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 5949 Stratum
E 7082 Stratum
E 7081 Stratum
E 7083 Stratum
E 5940 Stratum
E 5948 Stratum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1937 1937 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Dudok, W.M. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven