Aalsterweg 289, Eindhoven

Inleiding

RUITERSTANDBEELD, voorstellende St. Joris en de draak. Het beeld werd gemaakt door J. Custers in 1909, in een neogotische stijl.

Het standbeeld is voor het internaatsgebouw Eikenburg geplaatst, in het verlengde van de oprijlaan.

Omschrijving

Het standbeeld bestaat uit St. Joris te paard met de draak aan zijn voeten. Het geheel is geplaatst op een grote sokkel met een band met bladmotieven. Platen met inscripties zijn aan de voorzijde (ST/GEORGE/BESCHERM/EIKENBURG) en achterzijde J.v.d.W./G.v.L./19-7/6-09) van de sokkel aangebracht.

Het geheel is uitgevoerd in kalksteen en wit geschilderd. Een uitzondering daarop wordt gevormd door de metalen speer van St. Joris.

Waardering

Het ruiterstandbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het ruiterstandbeeld. Het is kunsthistorisch van belang vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van hoofgebouw, kapel en standbeeld. Het is gaaf bewaard gebleven en als religieus ruiterstandbeeld betrekkelijk zeldzaam.

518708
Pensionaat Eikenburg

Inleiding

HOOFDGEBOUW annex KAPEL en RUITERSTANDBEELD van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer van der Beken Pasteel. Vanaf 1881 was dit gebied in handen van religieuzen, aanvankelijk franse redemptoristen en later, vanaf 1894 de Broeders van Liefde die er het internaat stichtten en de naam in Eikenburg veranderden.

Omschrijving

Het geheel ligt tussen de Aalsterweg en Roostenlaan in het zuiden van Eindhoven, midden op een rechthoekig terrein, omgeven met groen. Het internaatsgebouw bestaat uit drie vleugels die in een open carre-vorm liggen, aan de open zijde van het carre ligt een kapel, door middel van een tussenlid met de hoofdmassa verbonden. Ervoor ligt het ruiterbeeld van Sint-Joris.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties voor het katholiek onderwijs in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het internaat. het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de opeenvolgende architecten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang van hoofdgebouw, kapel en standbeeld. Het is gaaf bewaard gebleven.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven Roosten, De TO Ja