Grafmonument De Negri, Brunssum

Inleiding

Neo-gotisch GRAFMONUMENT De Negri, 1857, gesitueerd op het voormalige kerkhof bij de van rijkswege beschermde oude parochiekerk (XI-XVIII) van Merkelbeek. Dit ommuurde kerkhof is gesitueerd op de splitsing van Groeneweg en Merkelbeekerstraat.

Omschrijving

Hardstenen grafmonument op sokkel, omgeven door een smeedijzeren hekwerk. Bekroond door een kruis, omgeven door een bladerenkrans. Op het hardstenen monument, in een spitsboogvormige omlijsting, in reliëf het familiewapen De Negri met loofbladeren, waaronder de inscriptie: "a la memoire de Dame P C G Gilliodts epouse de Mr le Baron I A de Negri decedée a sa terre de Merkelbeek le 28 9bre 1857 a l'age de 58 ans et de son epoux Monsieur le Baron I A de Negri décédé à Merkelbeek le 9 Mars 1870 à l'age de 74 ans et 3 mois R.I.P.".

Waardering

Het grafmonument De Negri is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een plaatselijke sociaal-maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van het grafmonument worden bepaald door de stijl, de esthetiek, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het grafmonument is vanwege de situering van belang voor het aanzien van het dorp en verkeert in gave staat. Het object levert een bijdrage aan de geschiedenis van de grafcultuur, is kenmerkend voor een stijlperiode uit de negentiende eeuw en vertegenwoordigt als zodanig algemeen belang.

518592
Oude Parochiekerk Merkelbeek
Complexomschrijving

Het complex Oude Parochiekerk Merkelbeek omvat de onder nummer 42088 rijksbeschermde kerk (XI-XVIII), het grafmonument De Negri (1857), de Lourdesgrot (XIXB) en de muur rond het kerkhof (XIXB) waarop zowel het grafmonument en de Lourdesgrot zijn gebouwd. Parochiekerk, kerkhof en kerkhofommuring zijn gesitueerd op de splitsing van Groeneweg en Merkelbeekerstraat.

De oude parochiekerk is geïntegreerd in het complex van het voormalige laat-negentiende eeuwse Benedictijnenklooster, dat van bescherming is UITGESLOTEN.

Waardering

Het complex Oude Parochiekerk Merkelbeek is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, historische en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van de kerk voor de regionale architectuurgeschiedenis, de esthetische kwaliteiten van het geheel en het materiaalgebruik en de ornamentiek van de complexonderdelen.

Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van het dorp Merkelbeek en van belang voor het aanzien van het dorp.

Het complex verkeert in een redelijke staat van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Groeneweg 6 6441 LL Brunssum BY Ja
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf