Burggraaf 2, Vierlingsbeek

Inleiding

Westelijk van de boerderij Burggraaf 2 staat een direct aan de openbare weg gesitueerde LANGSDEELSCHUUR, die gedeeltelijk uit omstreeks 1875 dateert, maar waarvan althans het metselwerk later, wellicht omstreeks 1910, grotendeels vervangen is. Het gebouw is in ambachtelijk-traditionele vormen opgetrokken.

Omschrijving

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de nokas parallel aan de straat. Het zadeldak is aan de beide zijden afgewolfd en is belegd met tuile du nord pannen.

De noordelijke gevel is opgetrokken in handvorm baksteen en geleed door pilasters. De schuur telt drie traveeën. Per travee is in de noordelijke gevel een klein vierruits getoogd stalvenster geplaatst. De schuur is gedeeltelijk opgetrokken in machinale baksteen, afgezet met een tandlijst en voorzien van smeedijzeren muurankers. In de oostelijke gevel een opgeklampte deur en een schuifdeur. Ook in de westelijke gevel bevindt zich een opgeklampte deur. Op het erf verder een bakstenen kippenhok en enkele hoogstammige fruitbomen.

Waardering

De langsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518580
Complexnaam
Boerderijcomplex Burggraaf
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staat, aan de rand van de kom van Vierlingsbeek, een T-BOERDERIJ (1) met bijbehorende LANGSDEELSCHUUR (2), daterende uit omstreeks 1875. Het geheel vertoont traditioneel-ambachtelijke vormen. Omstreeks 1990 is het erf aan de westelijke zijde verkleind in verband met de aanleg van een weg ter ontsluiting van een nieuwe wijk.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Burggraaf 2 5821 BK Vierlingsbeek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2716 Vierlingsbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven