Kazematten, Vierlingsbeek

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Op de westelijke oever van de Maas staat, voor twee-derde achter een betonnen KEERMUUR ingegraven in de tuin van het veerhuis, een KAZEMAT van het type G (135) hz. Het is, voorzover bekend, één van de vier laatste gietstalen kazematten die in ons land resteren. Zowel de kazemat als de keermuur dateren uit 1939. De kazemat beveiligde met (2) de veerplaats tegen een vijandelijke oversteek vanaf de oostelijke oever.

Omschrijving

De kazemat gaat voor zeventig procent schuil achter de betonnen keermuur van de zuidelijke tuin van het veerhuis. Vanaf de weg is het bovenste deel van de op een betonnen werkvloer gestelde gewapend-betonnen omhulling van de koepel te zien.

Uit het beton steken enkele bouten, een deel van de stalen wapening, die dienst doen als maskeringshaken. Aan de zuidwestelijke zijde is daarnaast één van de oorspronkelijke buizen van de luchtverversing te zien. Ook een klein deel van de koepel, die een doorsnede heeft van twee meter, steekt uit de muur. Van belang is dat de koepel nog voorzien is van de oorspronkelijke afwerking met een laag van ca. vijf cm. asbestbeton. Aan de zuidoostelijke zijde is de koepel voorzien van een schietgat. Ter vergroting van het schootsveld is de betonnen keermuur ter plaatse voorzien van een dagkant. Het grootste deel van de kazemat gaat schuil onder een laag aarde.

De koepel staat in een hoek van 135 graden op de ingang. Dit mangat, voorzien van de oorspronkelijke stalen deur, bevindt zich aan de westelijke zijde in de koepel. Aan de noordwestelijke zijde van de kazemat een laag bakstenen portaal. Dit behoort tot de oorspronkelijke veldversterking en valt binnen de bescherming. Het portaal was oorspronkelijk voorzien van een betonnen dekplaat; deze is in de loop der tijd verwijderd en het portaal is volgestort met aarde.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk asbestbeton en gietstaal en is van betekenis voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas. Het is gaaf bewaard gebleven en als een der laatste voorbeelden van een gietstalen kazemat uiterst zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518576
Complexnaam
Kazematten complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Als onderdeel van de Strategische Beveiliging, een plan om Nederland te vrijwaren voor een overval door een vijandelijk leger, is in 1939-1940 op de westelijke oever van de Maas een kazemattenlinie aangelegd. De twee KAZEMATTEN (1) en (2) bij de veerplaats (naar Bergen (L.)) aan de Staaiweg te Vierlingsbeek dateren uit 1939 en maken deel uit van de Maaslinie. Het betreft twee kazematten van het G-type, waarvan één in de oorspronkelijke staat, bestaande uit een gietstalen koepel (wanddikte 10 cm.) met schietgat, aan de onderzijde ingebed in een zware betonnen omhulling. Van het tweede exemplaar resteert een ruïne.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk beton en gietstaal en is van betekenis voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kazemat (B10) Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Staaiweg 25 5821 AM Vierlingsbeek BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 462 Vierlingsbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1940 vervaardiging
Naar boven