In 1896 door de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam in een laat-19de-eeuwse trant tot stand gekomen enkele OPHAALBRUG met drie doorvaarten waarvan de buitenste twee gewelfd. De brug (brugnummer 222) overspant de Kloveniersburgwal en verbindt de Nieuwe Doelenstraat met de Staalstraat.

Omschrijving

Land- en waterhoofden van baksteen met boog- en dekstukken van natuursteen. Het val met stalen randliggers. Aluminium brugdek. Geklonken stalen hameipoort en balans met vakwerk. Bewegingswerk in de vorm van kwadranten. Stalen hefkettingen en stalen brughekken. Een uit drie typen bestaande balustrade van staal en smeedijzer.

Waardering

Enkele ophaalbrug uit 1896 met drie doorvaarten van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Amsterdam,Amsterdam Binnenstad Amsterdam Ja
G 8234 Amsterdam