Inleiding

In 1913 door J.M. van der Mey in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1914 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met vijf doorvaarten in opdracht van de Afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (nummer 283) ligt over de Waalseilandsgracht en verbindt de Lastageweg met de Buiten Bantammerstraat. De vier smeedijzeren lantaarns zijn vermoedelijk ontworpen door P.L. Kramer.

Omschrijving

Plaatbrug met gemetselde zijwanden voorzien van vier doorvaarten uitgevoerd als keperboog en een middendoorvaart met naar binnen hellende brughoofden, op de hoeken voorzien van natuurstenen blokken. Lange aanbruggen. Landhoofden en pijlers van baksteen, aan de onderzijde van vlechtwerk voorzien, afgezet met geprofileerde blokken en banden van natuursteen. Stalen randliggers en decoratieve balustrade van smeedijzer (vastgezet op de randligger). Brugdek met keibestrating. Gemetselde balustrade bij de aanbruggen, aan de bovenzijde afgezet met blokken natuursteen, waarin opgenomen vier bijpassende lantaarns in decoratief smeedwerk. De binnenzijde van de balustrade is voorzien van een eenvoudige ronde leuning. Boven de twee middelste pijlers is in decoratief smeedwerk het brugnummer aangegeven: 283.

Waardering

Vaste plaatbrug in Amsterdamse School-stijl algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en voor het oeuvre van J.M. van der Mey. Eveneens van belang vanwege de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de stad.

Amsterdam Oude Waal bij 2A, Binnenstad Ja
G 7536 Amsterdam