518265, Amsterdam

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen bakstenen gymnastiekgebouw op een natuurstenen plint bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. De voorgevel is voorzien van zes openslaande deuren met daarboven grote rondboogvormige bovenlichten met tuimelvensters, elk van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters. Boven deze bovenlichten en direct onder de dakgoot banden van gekleurde geglazuurde tegeltjes. De uitkragende dakgoot is aan de onderzijde voorzien van klossen. De achtergevel is nagenoeg identiek, met dit verschil dat zich hier zes, hoog in de gevel geplaatste, rondboogvensters bevinden. De zijgevel aan de binnenplaats is voorzien van drie blinde rechthoekige nissen, elk bekroond met een band van gekleurde en geglazuurde tegeltjes. De ruimte tussen de twee gemetselde schoorsteenpijpen is opgevuld met dezelfde steentjes.

De zijgevel aan de Raamstraat is wel voorzien van vensters en heeft eveneens twee schoorstenen opgevuld met gekleurde en geglazuurde steentjes.

Waardering

In neo-classicistische stijl opgetrokken gymnastiekgebouw van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder nog bestaande uit een Handelsschool en een conciërgewoning.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518265
Complexnaam
Openbare Handelsschool
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op een L-vormig terrein op de hoek van Raamplein, Passeerdersgracht en Raamstraat in 1899-1901 geraliseerde OPENBARE HANDELSSCHOOL met CONCIERGEWONING en GYMNASTIEKGEBOUW met twee kleedkamers en een de rechterzijde van het terrein afsluitend HEKWERK naar een ontwerp van J.B. Springer in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Omschrijving

De school is gebouwd in een rijk geornamenteerde neo-classicistische stijl; de conciërgewoning in een sobere neo-classicistische stijl en het gymnastiekgebouw in sober neo-renaissance. Voor een verder omschrijving zie de afzonderlijke objectbeschrijvingen.

N.B. In 1913 is de conciërgewoning met een verdieping verhoogd.

In 1954 is het gymnastiekgebouw door middel van een lagere aanbouw vergroot aan de Raamstraat.

Waardering

Openbare Handelsschool met bijbehorende gebouwen van architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de school, met name zichtbaar in de detaillering van de voorgevel. Tevens van belang wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur alsmede van belang vanwege de bijzondere situering aan het Raamplein. Tot slot van belang in het oeuvre van J.B. Springer die als toenmalige stadsarchitect veel scholen in Amsterdam heeft gebouwd waarvan naast de Handelsschool tevens het Barlaeusgymnasium vanwege de bijzondere kwaliteiten in het oog springt.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gymnastiekzaal Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Amsterdam Bij Raamplein 1A Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 10939 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1901 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Springer, J.B. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven