Muntstraat 36, Wijk bij Duurstede

Inleiding

HERENHUIS, gebouwd in 1868 naar ontwerp van architect S.A. van Lunteren voor notaris H.J. van Heijst. Het pand is ontworpen in eclecticistische stijl en wordt omgeven door een grote tuin. Het gedeelte aan de overzijde van de Muntstraat behoorde oorspronkelijk eveneens tot de parkaanleg. Aan de linkerzijde is omstreeks 1900 aan het pand een aanbouw gezet van één bouwlaag onder een plat dak. Hierin werd het notariskantoor gevestigd. Geheel rechts bevindt zich een uit stijlen bestaand tuinhek waarin een dubbel draaihek.

Omschrijving

Het op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken herenhuis telt twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn boven een hardstenen plint witbepleisterd. De voorgevel die symmetrisch is ingedeeld, telt vijf assen met een door geblokte pulasters geaccentueerde, teruggelegen middenas waarin de entree is opgenomen. De veelal T-vormige schuifvensters hebben een geprofileerde, getoogde omlijsting met een kuif. In de eerste bouwlaag is een dubbele deur aangebracht met bovenlicht. Erboven is een licht gebogen balkon aanwezig met smeedijzeren balustrade. Het balkon is toegankelijk door openslaande glasdeuren met bovenlicht. Op de hoeken van de gevel zijn lisenen aangebracht en aan de bovenzijde bevindt zich een mezzanino met vier vensters. De geprofileerde goot rust op gestucte consoles. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een oeil-de-boeuf venster met kruisroeden in een houten omlijsting met kuif en voluutwangen.

De rechterzijgevel telt zes vensterassen. Deze bevatten hoofdzakelijk zesruits schuifvensters. Links van het midden is tegen de eerste bouwlaag een driezijdige erker gezet. Deze bevat openslaande deuren en schuifvensters. Op de verdieping is een balkon aangebracht met een balustrade voorzien van zinken balusters. Het balkon is toegankelijk via twee paar openslaande glasdeuren. In het dakschild is een dakkapel aangebracht met klauwstukken en tympaan.

De achtergevel is asymmetrisch van opzet. Links is de gevel uitgebouwd met een driezijdige erker over twee bouwlagen onder driezijdig afgeplat schilddak. In de eerste bouwlaag zijn in het midden openslaande deuren aangebracht. Links ervan bevindt zich de eerste steen met de tekst: `De eerste steen gelegd door H.J. van Heijst 12 / 8 / 1868'. Rechts van de erker, in het midden van de gevel, bevindt zich een terugliggend geveldeel met in beide bouwlagen openslaande deuren. Voor de deuren in de tweede bouwlaag is een smeedijzeren Frans balkon gezet. De segmentboogvormige bekroning van dit geveldeel steunt aan elke zijde op twee consoles. Het dakvlak hierboven wordt doorbroken door een dakkapel met wangen en een timpaan. Rechts bevinden zich in beide bouwlagen elk twee vensters.

De linkerzijgevel is nagenoeg blind. Hiertegen is een aanbouw van één bouwlaag gezet onder plat dak. De voorgevel aan de straatzijde heeft geblokte lisenen en een fries met floraal motief. Links is een houten deur met bovenlicht gezet, rechts twee vensters.

De indeling van het interieur is nagenoeg oorspronkelijk. De vertrekken op de begane grond zijn voorzien van lambrizeringen en stucplafonds. De vensters hebben panneelluiken aan de binnenzijde. Vanuit de hoofdingang ontsluit een lange gang de verschillende vertrekken. De gang is voorzien van marmeren vloertegels en heeft een geleding van pilasters en ellipsbogen. Aan de rechterzijde bevinden zich twee vertrekken. Links voor ligt één kamer, daarnaast het trappenhuis en een gang naar de aanbouw. De trap heeft een gietijzeren trappaal en spijlen. De indeling van de verdieping is oorspronkelijk. In de overloop is terzijde van de trap een doorgang van drie gekoppelde rondbogen op pilaren. Het plafond van het trappenhuis heeft een stucwerkornament in de vorm van bananenbladeren en een tros bananen. Op deze verdieping bevindt zich voorts een kleedvertrek met stucplafond. Een vaste trap leidt naar de bediendenzolder. De kelder is overkluisd door troggwelven met houten balken.

Van de tuinaanleg resteert de open ruimte en een aantal solitairen, waaronder een conifeer, hazelaar en kastanje. Voorts staan er een aantal taxussen.

Ter rechterzijde van de voorgevel is, deels op een hardstenen basement, een smeedijzeren spijlenhek geplaatst.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in in- en exterieur gaaf bewaard woonhuis van architect S.A. van Lunteren in eclecticistische bouwstijl. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrije en markante ligging.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie