Mariakapel, Milheeze

inleiding

De MARIAKAPEL is in 1938 gebouwd ter ere van het priesterjubileum van J. Simonis. De kapel, gebouwd in de stijl van de Delftse School, bevindt zich iets buiten de bebouwde kom van Milheeze.

omschrijving

De kapel heeft een vierkante plattegrond en is opgetrokken uit imitatie handvorm baksteen met vlechtingen. Op het haaks op de weg staande zadeldak liggen leien in maasdekking. In de zijden en aan de voorkant bevinden zich rondboogtripletten met slanke hardsteen zuilen en aanzetstenen. De muuropeningen zijn afgeschermd door smeedijzeren hekwerk. In de puntgevel aan de voorzijde bevindt zich een blind rondraam en een bekroning in de vorm van een smeedijzeren kruis. Via drie baksteen treden komt men in het inwendige. Op de vloer liggen plavuizen, de muren zijn van baksteen en het plafond is een wit geschilderd en gepleisterd tongewelf. In de achterzijde is een rondboognis met tekstbanderolle en Mariabeeld op baksteen sokkel. De in zandsteen gehouwen tekst luidt: "1898 - Geschenk der parochianen aan Maria, bij het 40 j. priesterjubil. v.h.

pastoor J. Simonis - 1938". Het polychrome Mariabeeld met Kind is aan de achterzijde gemerkt met: "Namaak verboden g.l.v. 4228".

De afkorting g.l.v. staat waarschijnlijk voor de beeldenfabriek van Gerard Linssen te Venlo.

waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de katholieke devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Delftse Schoolstijl. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518095
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Mariakapel Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Milheeze Iets buiten Milheeze. Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1952 Bakel en Milheeze
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1938 vervaardiging
Naar boven