Gemertseweg 2, Bakel

inleiding

PAROCHIEHUIS, gebouwd in 1934 in historiserende trant met Delftse School elementen. Het pand is in 1978-1979 inwendig verbouwd.

omschrijving

De gevels van het een- tot tweelaagse T-vormige gebouw zijn opgetrokken uit imitatie handvorm baksteen met vlechtingen. De gevels zijn verder voorzien van gekrulde sierankers, aanzetstenen en speklagen van tufsteen. Het tweelaagse hoofdgebouw met kantoor- en vergaderruimte heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat, gedekt met zwarte opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. Het haaks daarop staande, oorspronkelijk eenlaagse gedeelte bezit eveneens een zadeldak met deze dakbedekking. Op de begane grond bevinden zich twee kruiskozijnen met glas-in-lood bovenlichten en halve luiken onder een korfboog. De korfbogige vleugeldeur hier tussen heeft een geprofileerde omlijsting van baksteen en natuursteen. In het borstweringsvlak tussen begane grond en verdieping is een tufstenen hoekbeeld opgenomen, voorstellende St. Willibrordus. De verdieping bezit vier kruiskozijnen met kleine roedenverdeling. De zijgevels bezitten elk vier kruiskozijnen, die van de begane grond met korfboog.

In de rechter zijgevel bevindt zich een uitbouw onder lessenaardak, waarin zich korfbogige vleugeldeuren bevinden en een vierruits rondraam. Dit deel geeft toegang tot de grote zaal.

Laatstgenoemde wordt verlicht door vijf hoge vensters met kleine roedenverdeling en glas-in-lood, geplaatst tussen baksteen steunberen. De linker zijgevel is identiek. Achter de grote zaal bevindt zich een lager en smaller gedeelte onder zadeldak; dit deel is onderkelderd. Dit bouwdeel wordt verlicht door vierruits kelderramen en een vierruits rondraam.

Het interieur is in 1978-1979 gewijzigd. De voornaamste verandering betreft het opdelen van de grote hoge toneelzaal in begane grond en verdiepingsniveau. Op de verdieping is de zware kapconstructie zichtbaar gelaten, die eenvoudig is gedecoreerd.

De kozijnen van de hoge ramen zijn voorzien van afschuiningen.

De lichte kapconstructie van de kantoor- en vergaderruimten is ongedecoreerd gehouden.

waardering

Het parochiehuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, met name de zorg voor het welzijn binnen de katholieke parochies; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het parochiehuis. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de Delftse Schoolstijl en vanwege de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven.

518093

Parochiehuis Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Gemertseweg 2 5761 CB Bakel Ja
T 2001 Bakel en Milheeze