Dubbelebuurt 3, Wormerveer

Inleiding

Op de westelijke Zaanoever gelegen houten WOONHUIS van twee bouwlagen dat in oorsprong dateert uit de 17de en 18de eeuw, maar in 1866 zijn huidige vorm kreeg. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het pand aan de achterzijde uitgebreid met een stenen Zaankamer. Het pand is opvallend gesitueerd in een bocht van de Dubbelebuurt.

Omschrijving

Op L-vormig grondplan opgetrokken houten woonhuis van twee bouwlagen onder een L-vormig zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De rechter zijgevel is op de begane grond links nog betimmerd met zwartgeteerde gepotdekselde delen. Voor het overige zijn de gevels samengesteld uit brede horizontale rabatdelen boven een plint van rode machinale baksteen (waalsteen) of, ter plaatse van het vermoedelijk 18de-eeuwse risalerende linker gedeelte van de linkerzijgevel, rode handvormsteen vechtformaat, beide in kruisverband. De kozijnen van de vensters op de begane grond zijn nog voorzien van duimen waaraan vroeger persiennes waren gehangen. De voorgevel (Z) en het genoemde risalerende deel van de linkerzijgevel zijn uitgevoerd als topgevel. Beide geveltoppen zijn bekleed met onderaan getande vertikale kraalschroten en voorzien van windveren waarvan de onderzijden een halve cirkel vormen. De voorgevel heeft zowel op de begane grond als de eerste verdieping twee schuifvensters en in de geveltop een kleiner openslaand venster. Rechts op de begane grond bevindt zich een paneeldeur met siersmeedwerk en een bovenlicht. Het risalerende linker gedeelte van de linkerzijgevel (W) is op het ontbreken van een deur na, vrijwel identiek aan de voorgevel. In de zuidwand van de risaliet op de begane grond een schuifvenster, in de noordwand op de verdieping een schuifvenster en op de begane grond een paneeldeur waar zich oorspronkelijk eveneens een schuifvenster bevond. Rechts van de risalerende topgevel een deur met bovenlicht en daarnaast een schuifvenster. Boven de deur bevindt zich op de verdieping een klein venster. De rechte geveldelen van de linkerzijgevel en de enigzins boven de aangebouwde Zaankamer uitstekende achtergevel (N) worden afgesloten door een hoofdgestel. De door een smalle steeg van het buurpand gescheiden rechterzijgevel (O) is bovenaan voorzien van een zinken bakgoot op geprofileerde gootklampen en evenals de achtergevel gesloten.

De op rechthoekig grondplan tegen de achtergevel aangebouwde Zaankamer heeft een souterrain, één bouwlaag en een met zwarte geglazuurde Hollandse pannen gedekt schilddak met de noklijn haaks op de Zaan. De stenen Zaankamer is gepleisterd met toepassing van schijnvoegen. De gevels hebben muurankers ter hoogte van de balklagen en worden bovenaan afgesloten door een hoofdgestel. In de aan de Zaan gelegen noordgevel bevinden zich twee grote schuifvensters (T-ramen waaruit de middenroede gezaagd is) en in het souterrain drie gietijzeren rondvensters en rechts een paneeldeur. De westgevel heeft eveneens twee grote, hoog in de gevel geplaatste schuifvensters met onder de rechter een paneeldeur naar het souterrain. Van de twee boven elkaar geplaatste schuifvensters rechts in de westgevel is het bovenste nog aanwezig. De oostgevel van de Zaankamer is gesloten.

Het interieur van het woonhuis is gedeeltelijk oorspronkelijk en bevat onder meer in de kamer linksvoor een enkelvoudige balklaag en een kleine hoekschouw (XIXB) met gesneden voluutconsoles voorzien van acanthusbladeren. In de Zaankamer een uit het laatste kwart van de 19de eeuw daterende schouw voorzien van een zwartmarmeren onderboezem met overhoekse voluutconsoles en een gestucte bovenboezem met hoofdgestel. Vermeldenswaard zijn verder enkele vermoedelijk 18de-eeuwse elementen, waaronder een zware enkelvoudige balklaag en een betegelde gangwand in de huidige woonkamer. Deze aan de binnenzijde van de oostmuur aangebrachte tegellambrisering bestaat uit drie getrapt oplopende en door wandstijlen gescheiden witbetegelde vlakken met randen, en viertegelige middenpatronen van paarse ornamenttegels met florale motieven, met in de onderrand ook tegels met bijbelse voorstellingen. Onder de woonkamer bevindt zich een waterput met een tongewelf van IJsselsteentjes, onder de kamer linksvoor een vermoedelijk 17de-eeuwse waterput met een vloer van rode en groengeglazuurde plavuizen in schaakbordpatroon. Zowel het woonhuis als de Zaankamer hebben een beschoten gordingenkap.

Waardering

Het pand is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een grotendeels gaaf bewaard gebleven en in zijn huidige verschijningsvorm uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend houten woonhuis met achterliggende stenen Zaankamer. Tevens heeft het pand typologische waarde als houten woonhuis van twee bouwlagen en situationele waarde vanwege de opvallende ligging in een bocht van de Dubbelebuurt.

Dubbelebuurt 3 1521 DB Wormerveer Ja
B 5456 Wormerveer