Houthavenkade 36, Zaandam

Inleiding

IJzeren SCHEEPVAARTGELEIDEBAKEN uit 1886, gesitueerd aan de Houthavenkade te Zaandam. Dit object maakt deel uit van een complex van twee bakens. Tot 1997 stond het aan de Hogedijk.

Omschrijving

Scheepvaartgeleidebaken bestaande uit een hoge ijzeren mast opgebouwd uit hoekprofielen en strippen die tot vakwerken zijn geklonken. De mast wordt bekroond met een ronde schijf met daarop het jaartal 1886. Voor de schijf bevindt zich een seinlicht dat schuilgaat achter een driehoekig rooster.

Waardering

Het ijzeren scheepvaartgeleidebaken is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een laat 19de-eeuws ijzeren scheepvaartgeleidebaken. Het scheepvaartgeleidebaken heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stelsel van twee bakens, waarvan het tweede staat in de Oude Haven.

518026
Scheepvaartgeleidebakens Voorzaan

Omschrijving

Complex van twee SCHEEPVAARTGELEIDEBAKENS die in elkaars verlengde staan opgesteld. Eén van beide bakens, een ijzeren, dateert van 1886, het andere houten exemplaar is in oorsprong waarschijnlijk van dezelfde datum, maar na die tijd enkele malen vervangen. Het houten baken stond oorspronkelijk op de zuidelijke punt van het eiland in de Voorzaan (thans in de Oude Haven, ongeveer halverwege het Spiekeroog). Het ijzeren baken stond in oorsprong aan de Hogendijk (thans aan de Houthavenkade). In 1997-1998 zijn beide bakens verplaatst naar hun huidige positie.

Waardering

Het complex van twee scheepvaartgeleidebakens is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een stelsel van laat 19de-eeuwse scheepvaartgeleidebakens ten behoeve van het scheepvaartverkeer op de Voorzaan.

Baken Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering oorspronkelijke functie Ja
Houthavenkade 36 1506 PD Zaandam TO Ja