Krimp 23, Zaandam

Inleiding

In eclectische trant opgetrokken MUSEUMHAL uit 1896-1897, behorend tot het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje".

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan rondom het tsaar Peterhuisje opgetrokken museumhal van één bouwlaag onder een met rode geglazuurde kruispannen gedekt zadeldak. De gevels hebben een plint en worden bovenaan afgesloten door een gootlijst op uitkragend metselwerk van oranjerode profielsteen en gele verblendsteen. De plint van de voorgevel is bekleed met hardsteen; de achter- en zijgevels hebben een plint van rode machinale waalklinkers in kruisverband met snijvoeg met een afgeschuinde bovenrand van oranjerode profielsteen. Hierboven zijn de voor- en achtergevel en de zijgevels gemetseld in oranjerode verblendsteen waalformaat respectievelijk oranjerode machinale waalsteen, beide in kruisverband met terugliggende voeg en afgewisseld met banden van gele verblendsteen. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en geprofileerde spitsboogvormige ontlastingsbogen samengesteld uit afwisselend rode en gele profielsteen en voorzien van een uitkragende bovenrand met kleine aanzetkrullen van rode Bremer zandsteen. De voor- (O) en de achtergevel (W) zijn voorzien van een grote, door twee muurdammen in drieën gedeelde, spitsboogvormige vensterpartij die vrijwel de gehele gevel beslaat. Tussen de muurdammen bevindt zich een ingang: in de voorgevel met een spitsboogvormig bovenlicht en een hardstenen omlijsting afgesloten door een zadeldakvormige waterlijst met bloemmotieven, in de achtergevel met een soberder rechthoekige gecementeerde deuromlijsting. Het muurwerk onder beide vensterpartijen is voorzien van siermotieven (o.a. kruisjes) van gele verblendsteen en twee ronde gietijzeren ventilatieroosters. De als topgevel uitgevoerde voor- en achtergevel worden beide bekroond door een uitgemetselde sokkel waarop in natuursteen de Russische kroon. In de voorgevel is links- en rechtsboven een natuurstenen cartouche ingemetseld met daarop het jaartal 1697 respectievelijk 1717 (het jaar waarin Peter de Grote Zaandam voor de tweede maal bezocht). De soberder achtergevel heeft op dezelfde plaats links- en rechtsboven een rond gietijzeren ventilatierooster. De eveneens symmetrische zijgevels hebben hoekpilasters. In het midden van de linkerzijgevel (Z) bevindt zich een dubbele deur met spitsboogvormig bovenlicht, ter weerszijden een groot spitsboogvenster, en links en rechts een kleinere spitsboogvormige ventilatie-opening voorzien van houten jaloezieën en een ontlastingsboog van dezelfde grootte als boven de deur en vensters. Rechtsonder is een langwerpige witmarmeren gedenksteen ingemetseld waarop links het Russisch rijkswapen en het jaartal 1697, rechts het wapen van Zaandam met het jaar 1897, en in het midden in het Russisch en Nederlands de volgende tekst: "AAN DE NAGEDACHTENIS VAN/CZAAR PETER DEN GROOTE/DE BURGERIJ VAN ZAANDAM".

De rechterzijgevel (N) telt drie ontlastingsbogen als genoemd met alleen onder de middelste een (dichtgezet) spitsboogvenster. Het interieur verkeert nagenoeg in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer een vloer van gele ijsselsteentjes rondom het gemetselde podium waarop het tsaar Peterhuisje staat, lage zijmuren van rood en geel schoonmetselwerk, en daarboven een gepleisterd spitstongewelf met aan weerszijden een serie van vijf spitsboogvormige steekkappen. De laatste zijn aan de noordzijde uitgevoerd als gepleisterde nis en voorzien van twee witmarmeren gedenkplaten waarop in het Nederlands (de linker) en het Russisch (de rechter) de geschiedenis van het huisje. In de tweede en vierde nis hangt een grote ingelijste aquarel met in vogelvlucht de situatie rond het tsaar Peterhuisje in 1697 en 1897. De twee schilderijen en gedenkplaten dateren vermoedelijk uit 1897.

Waardering

De museumhal is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse museumhal, opgetrokken in eclectische stijl.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518021
Complexnaam
Museumcomplex Tsaar Peterhuisje
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Museumcomplex "Tsaar Peterhuisje" bestaande uit vier onderdelen: het TSAAR PETERHUISJE, de rondom het houten huisje opgetrokken MUSEUMHAL, de naastgelegen CONCIERGEWONING en de ERFSCHEIDING rond het complex. Het aan de westzijde van het Krimp gelegen museumcomplex werd gebouwd in 1896-1897 naar ontwerp van de Amsterdamse architecten G.B. Salm (1831-1897) en zijn zoon A. Salm (1857-1915). Opdrachtgever was tsaar Nicolaas II wiens vader Alexander III het aan het Krimp gelegen tsaar Peterhuisje in 1886 ten geschenke had gekregen van koning Willem III. Het omstreeks 1632 gebouwde houten huisje, waar Peter de Grote tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1697 logeerde, was in 1818 aangekocht door koning Willem I als geschenk voor zijn schoondochter Anna Paulowna die er, om verder verval tegen te gaan, een stenen ombouw om liet plaatsen. In 1865 volgde een tweede (houten) ombouw die vervangen werd door de huidige in eclectische stijl gebouwde hal.

Omschrijving

Het op een nagenoeg rechthoekig terrein gesitueerde museumcomplex "Tsaar Peterhuisje" bevat vier afzonderlijke onderdelen: het tsaar Peterhuisje, de rond het huisje opgetrokken museumhal met de (hoofd)ingang aan het Krimp, de op geringe afstand links (Z) hiervan en direct aan de straat gesitueerde conciërgewoning met de ingang halverwege de rechterzijgevel (N), en de erfscheiding rond het museumcomplex bestaande uit een hek en poortje aan de voorzijde en tuinmuren ter weerszijden van het museumterrein. Alle drie gebouwen hebben een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met de noklijn haaks op de straat. De conciërgewoning telt twee bouwlagen, de museumhal en het tsaar Peterhuisje zijn beide één bouwlaag hoog. Op het dak van de museumhal en de conciërgewoning liggen rode geglazuurde kruispannen. Het tsaar Peterhuisje is gedekt met rode Hollandse pannen en heeft wanden van gepotdekselde en staande delen. De museumhal is opgetrokken in oranjerode baksteen (deels verblendsteen) met banden en blokken van contrasterende gele verblendsteen, de conciërgewoning in rode baksteen met eveneens banden en blokken van gele verblendsteen. In tegenstelling tot de conciërgewoning is bij de museumhal naast baksteen ook natuursteen toegepast: hardsteen voor onder meer de lekdorpels, de plint van de voorgevel en de omlijsting van de voordeur, en rode Bremer zandsteen voor de aanzetkrullen van de ontlastingsbogen van de vensters.

Het enkele meters diepe voorterrein van de museumhal wordt door een smeedijzeren hek waarin een dubbele toegangspoort van de openbare weg gescheiden. De hardstenen hekpijlers worden evenals de voor- en achtergevel van de museumhal bekroond door een in hardstenen uitgevoerde Russische kroon. Tussen het hek en de conciërgewoning bevindt zich een gemetseld poortje. Om brandgevaar zoveel mogelijk tegen te gaan zijn langs de zijkanten van het museumterrein circa drie meter hoge tuinmuren gemetseld van rode baksteen met banden van oranjerode verblendsteen.

Waardering

Het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje" bestaande uit een houten woonhuis, een museumhal, een conciërgewoning en de bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een 17de-eeuws houten woonhuis en van een museumcomplex uit de jaren '90 van de 19de eeuw, opgetrokken in eclectische stijl. Het houten huisje is van historische waarde omdat Peter de Grote hier in 1697 logeerde om de Zaanse scheepsbouw te kunnen bestuderen. Het museumcomplex is tevens van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van de architecten G.B. en A. Salm.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Museum Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Krimp 23 1506 AA Zaandam BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 2829 Zaandam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1896 1897 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Salm G Bzn, A. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Salm, G.B. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Romanov, Tsaar Nicolaas II ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven