Bovenmeestershuis, Riethoven

Inleiding.

De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis.

Omschrijving.

Het tweelaagse woonhuis is opgetrokken uit machinale baksteen met gekrulde sierankers en heeft dakschilden met rode verbeterde hollandse dakpannen en een plat dakdeel. Het rechterdeel van de gevel is een zadeldak ingeklemd tussen in- en uitgezwenkte topgevels. In dit risalerende rechter gedeelte bevindt zich op de begane grond een erker met afgeschuinde zijden. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, het zinken dak heeft een daklijstje op klosjes. Hier boven bevindt zich een gekoppeld raam met kleine roeden in het bovenlicht. Boven dit venster en de overige is een getoogde zwart-rode strek met zwarte afsluitende koppenlaag. Op de zolder is er een vierruits rondraam.

Tussen dit rechter gedeelte en de school bevindt zich een stolpraam met bovenlicht en een paneeldeur. Deur en raam hebben een bovenlicht met kleine roeden. In de paneeldeur bevindt zich een ovaal getralied licht. Hier boven is een opengewerkte baksteen borstwering en een balkondeur met kleine roedenverdeling. De gootlijst rust op klosjes.

In de sobere rechter zijgevel bevinden zich op de begane grond twee ramen en op de eerste etage één raam. De achtergevel bezit openslaande terrasdeuren vanuit de huiskamer.

Via een tochtportaal komt men in de hal. Beide hebben cementtegels op de vloer in grijs-blauwe tinten met gestileerd geometrische motieven. Het hang- en sluitwerk is van koper en voorzien van eenvoudige decoratie. Links is de bordestrap met houten sierbalusters. Rechts is de huiskamer, een doorgebroken kamer-en-suite. Voor en achter is het stucplafond voorzien van een cirkel bij het lichtpunt. Andere ruimten zijn gemoderniseerd.

Waardering.

De voormalige bovenmeesterswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering.

517908
School complex

Inleiding.

Het complex bestaat uit de SCHOOL op nummer 15 (1) en de bijbehorende aangebouwde ONDERWIJZERSWONING op nummer 19 (2). Het complex dat in de dorpskern van Riethoven staat, is rond 1920 gebouwd in een mengeling van Um 1800-stijl en Neo-Barokke stijl. In de jaren dertig en vijftig zijn er enkele verbouwingen geweest, waarbij de twee schoolgebouwen die in een L-vorm tot elkaar staan werden aaneengebouwd en uitgebreid met een derde lokaal. Bij de vernieuwing van de dakpannen verdwenen de dakkappellen en de schoorstenen.

Waardering.

Het schoolcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Bovenmeesterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Schoolstraat 19 5561 AH Riethoven Ja