Provincialeweg 2, Hazerswoude-Dorp

Inleiding

Vaste BRUG met toegangshek, uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. Deze aan het noordeinde gelegen brug, geeft, evenals de aan het zuideinde gelegen, identiek brug, toegang tot de als één geheel ontworpen begraafplaats.

Omschrijving

Een uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken vaste brug, geslagen over een, de begraafplaats begrenzend slootje, voorzien van een duiker. De zijwande die recht op de sloot zijn gepl,aatst lopen in de gesloten borstwering van de brug over. De borstwering neemt vanf de straatzijde (en daar voorzien van voluutvormig mewtselwerk) naar de pijklers van het toegangshek in hoogte toe en neigen per zijde van de brug in een vloeiende beweging naar elkaar. De rechthoekig gemetselde hekpijlers zijn voorzien van zandstenen kussenvormige dekplaten. Tussen de pijlers een smeedijzeren dubbel toegangshek met met pieken en accoladevormige beëindiging. Aan de zijden van de sloot bezitten de pijlers krulvormige wangen.

Waardering

De brug met toegangshek is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een gemetselde brug uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

Van ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van begraafplaats.

517880
Algemene Begraafplaats

Inleiding

Complex van de ALGEMENE BEGRAAFPLAATS, bestaande uit de AANLEG, de AULA, en twee BRUGGEN met toegangshekken, waarvan de architectonische onderdelen als één geheel in 1935 zijn ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. In aansluiting op het ontwerp is gekozen voor een bij het terrein passende beplanting met o.a. treurbomen en naald- en loofbomen die destijds veel in de belangstelling stonden (o.a. metasequoia). Zowel het ontwerp, de objecten als de aanleg en de beplanting bevinden zich grotendeels in oorspronkelijke staat.

De situering van de begraafplaats buiten de bebouwde kom hangt samen met een Koninklijk Besluit van 1827 en de Begrafeniswet van 1869, die bepaalde dat niet langer in kerken mocht worden begraven en dat elke kern met meer dan 1000 inwoners buiten de bebouwde kom een verhoogd aangelegde begraafplaats moest aanleggen.

N.B. De uitbreiding van de begraafplaats ten zuiden van de sloot is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Even buiten de bebouwde kom, ten zuiden van Hazerswoude-dorp gelegen symmetrisch opgezette, rechthoekige begraafplaats met niveauverschillen. De lange zijde aan de oostzijde is gelegen aan de Gemeneweg. Het terrein, dat rondom wordt omgeven door een smalle sloot, is vanaf de openbare weg op twee plaatsen toegankelijk door middel van een brug met toegangshek, die in beide gevallen naar een langgerekt voorplein, waarin het midden de aula staat. In de middenas hiervan ligt een trap, die voer naar de verhoogde gelegen begraafplaats. De graven zijn gegroepeerd langs de geometrische padenpatronen.

De graven zijn over het algemeen vrij eenvoudige grafzerken- en stenen, merendeels daterend van na 1945 en voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De Algemene Begraafplaats is cultuurhistorisch van algemeen belang als uitdrukking van een ontwikkeling in het begrafeniswezen uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

De Algemene Begraafplaats is architectuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een als een geheel ontworpen begraafplaats in de stijl van de Delftse School uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. Het complex is zeer gaaf wat betreft de aanleg, objecten en beplanting.

De Algemene Begraafplaats heeft een ensemblewaarde vanwege de bijzondere ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang van de verschillende complexonderdelen.

Provincialeweg 2 2391 EZ Hazerswoude-Dorp BY Ja
E 940 Hazerswoude