Soemeersingel 75, Helenaveen

Inleiding

Westelijk van het woonhuis, met de nok haaks op de vaart, staat een kleine SCHUUR annex karschop. Het gebouw dateert eveneens uit ca. 1915.

Omschrijving

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen. In de zuidelijke gevel, ter plaatse van een opgeklampte inrijpoort, is het dak wat opgewipt. In deze gevel verder een opgeklampte getoogde deur en een tweetal stalvensters.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

517762
Keuterboerderij Soemeersingel

Inleiding

Aan de westelijke kade van de Helenavaart staat een BOERDERIJ, bestaande uit een WOONHUIS (1) en een SCHUUR (2), daterende uit ca. 1915, gebouwd door de Maatschappij Helenaveen, mogelijk met behulp van het Oranje-fonds. De boerderij staat zoals alle boerderijen op korte afstand van en tevens parallel aan de Soemeersingel. Het gebouw heeft de karakteristieke vorm voor boerderijen binnen de kolonie: eenlaags, met een zadeldak parallel aan de vaart.

Omschrijving

De keuterboerderij is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine boerderij.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Soemeersingel 75 5759 RC Helenaveen BY Ja