Emmahoeve, Helenaveen

Inleiding

De BOERDERIJ Emmahoeve, gelegen aan de Helenavaart, bestaat uit een bedrijfsdeel met grote veestal en een aangebouwd woonhuis.

Het gebouw dateert uit 1910. Na de Tweede Wereldoorlog zijn op kleine schaal wijzigingen aan het exterieur aangebracht, zoals de dakvensters in het zuidelijke dakschild van het woonhuis, en de vernieuwde openslaande terrasdeuren in de zuidelijke woonhuisgevel.

Omschrijving

De boerderij heeft een globaal L-vormige, langgerekte plattegrond, staat haaks op de as van de Helenavaart en bestaat uit een westelijke deel met woonhuis en onderliggende zuivelkelder, en een aangebouwd oostelijk deel met stallen. Het geheel is eenlaags en voorzien van zadeldaken, belegd met muldenpannen. Het woonhuis heeft een globaal vierkante plattegrond en ten westen een symmetrisch opgezette voorgevel, met centraal een via een kleine trap bereikbare, opgeklampte voordeur met dichtgezet bovenlicht, geflankeerd door twee zesruits schuifvensters. In de kapverdieping zijn twee vierruits schuifvensters aangebracht. In de topgevel een klein rondlicht. De onder het woonhuis liggende kelder wordt belicht door vier kleine vensters in de westelijke gevel. Tegen de noordelijke gevel van het woonhuis staat een kleine, oorspronkelijke aanbouw onder lessenaardak, waarin de toegang tot woonhuis en voorstal. Tegen deze aanbouw staat een forse regenwaterput met betonnen filterbakken. De zuidelijke gevel van het woonhuis heeft openslaande deuren die uitkomen op een klein terras, en verder twee zesruits schuifvensters. Het achterliggende, aangebuwde bedrijfsgebouw bestaat uit een langgerekte, driebeukige stal, voorzien van het oorspronkelijke houten gebint. Evenals de Wilhelminahoeve betreft het een stal met middengang, met aan beide zijden stallingsplaatsen voor het vee. Het flauwe zadeldak is belangrijk lager dan dat van het aangrenzende woonhuis. In de lage bakstenen zijgevels verschillende opgeklampte deuren en ijzeren stalvensters. In de eindgevel een inrijpoort.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij.

517752
Emmahoeve

Inleiding

De BOERDERIJ (1) met vrijstaande VARKENSSTAL annex SCHUUR (2), genaamd Emmahoeve, is gelegen aan de oostelijke zijde van de Helenavaart en maakt deel uit van een reeks boerderijen te Helenaveen, die de Maatschappij Helenaveen gebouwd heeft met steun van het Koning Willem III-fonds. De Emmahoeve is gebouwd in 1910 en komt typologisch geheel overeen met de Hendrikhoeve (1910), gelegen aan de westelijke zijde van de Helenavaart.

De opzet van de boerderij is geheel afgestemd op de melkveehouderij, die nieuwe welvaart op de ontgonnen veenbodem moest brengen. Elk van de boerderijen is gelegen aan één van de oudere vaarten, aangelegd volgens het drietandsysteem. De voor de bouwtijd zeer forse stallen en de ruime zuivelkelder onder het woonhuis zijn uitvloeisel van de grootschalige aanpak.

Na de Tweede Wereldoorlog is de boerderij uitgebreid met enkele forse veestallen, gelegen aan de noordoostelijke zijde van de boerderij. Deze stallen vallen buiten de bescherming.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de ontginningsboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en de van de traditionele streekeigen vormen afwijkende opzet. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de nederzetting Helenaveen en directe omgeving. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is typologisch zeldzaam.

Kaasweg 2 5759 RN Helenaveen Ja
Maatschappij Helenaveen ; Noord-Brabant aannemer / uitvoerder