Barchman Wuytierslaan 72, Amersfoort

Omschrijving

Aan de oostzijde van het voormalige Gymnasium bevindt zich een TRANSFORMATORHUIS met aangebouwde, overdekte fietsenstalling.

Het op een bakstenen plint staande trafogebouw bezit een bouwlaag op een vierkant grondvlak. De massa wordt besloten door een luifelachtige, ruim overkragende betonnen afdekking.

De op de hoek gelegen toegangspartij en de drie, in de naast gelegen gevel aangebrachte vertikale raamstroken worden eveneens door een kleine luifel benadrukt.

De voorgevel (westzijde) is vierkant van opzet, waarbij links in het gevelvlak twee, door een smalle muurdam van elkaar gescheiden, stalen deuren toegang geven tot de spanningsruimten. Hierboven is een luifel aangebracht. Een bakstenen trede wordt aan de rechterzijde met een lage bloembak besloten.

De eveneens vierkante, linker zijgevel bevat rechts, onder een luifel de drie vertikale raamstroken.

In het midden van de rechter zijgevel bevindt zich, onder een luifel, een stalen deur die via een bakstenen trede bereikbaar is. Boven de deur zijn twee kleine, vierkante ventilatie openingen.

Tegen de blinde achtergevel bevindt zich een lange bouwmassa bestemd als fietsenstalling. Dit in zeven traveeën ingedeelde volume bestaat uit bakstenen kolommen die aan de bovenzijde licht zijn ingesnoerd. Hierop liggen zes zware, uitkragende betonnen draagbalken met daarboven een overkragend, plat dak. De eerste, aan het trafohuis rakende travee, is van oorsprong dichtgemetseld met in het midden van de rechter gevel een deur.

Waardering

Het transformatorhuis met fietsenstalling is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een trafogebouw, door architect Van der Tak ontworpen met invloeden van de architectuur van W.M. Dudok en het zakelijk expressionisme.

Het gebouw bezit als onderdeel van het complex een ensemblewaarde.

517713
Van Oldenbarnevelt Gymnasium
Complexomschrijving

Het COMPLEX, bestaande uit het voormalig SCHOOLGEBOUW (voormalig gymnasium) en het ten oosten van het hoofdgebouw gelegen TRANSFORRMATORHUIS met FIETSENSTALLING, wordt omgeven door een uitgestrekt gazon, dat één geheel vormt met het gebouw. Aan de achterzijde bevindt zich, als overgang naar het door hoge bomen omgeven sportterrein, een carrévormige binnentuin, die formeel van aanleg is geweest.

Het gymnasium werd vanwege ruimtegebrek in het bestaande gebouw aan de Westsingel in 1931 door stadsarchitect ir. C.B. van der Tak ontworpen. De grote oppervlakte die voor het gebouw aan de Barchman Wuytierslaan beschikbaar kwam en het voorname karakter van het schooltype werden door Van der Tak aangegrepen tot een expressief en monumentaal, maar ook zakelijk ontwerp te komen, mede beïnvloed door de gebouwen van de Hilversumse architect W.M. Dudok. Het gebouw bezat een helder geel uiterlijk met ramen die oorspronkelijk een aluminiumkleur bezaten.

het gebouw is sinds het midden van de jaren negentig niet meer als school in gebruik. De voormalige conciërgewoning aan de oostzijde is verbouwd tot doucheruimten. Deze verbouwing heeft tot gevolg gehad dat enkele strokenvensters zijn verwijderd.

Omschrijving

Het complex is op een groot, licht hellend terrein gelegen aan de zuidzijde van de Barchman Wuytierslaan en aan de oostzijde van de Groen van Prinstererlaan.

Het complex omvat de volgende onderdelen: 1 het voormalige schoolgebouw

2 het transformatorhuisje met de aangebouwde fietsenstalling

Waardering

Het complex van het voormalige gymnasium is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een gymnasium, uitgevoerd in een zakelijk expressionistische stijl met invloeden van het werk van W.M. Dudok. De omgeving - het gazon en de borders die voor de school zijn gelegen en de aan de achterzijde gelegen binnentuin - is daarbij van ruimtelijke waarde. Het gebouw behoort samen tot het complexbehorende trafogebouw met fietsenstalling tot de belangrijkste ontwerpen van stadsarchitect ir. C.B. van der Tak.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Barchman Wuytierslaan 72 3818 LK Amersfoort Bergkwartier Ja