Inleiding

De Willem Vroesentuin behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555). Het plantsoen van het type landschappelijke tuin heeft een erfafscheiding, die bestaat uit een gietijzeren HEK in Eclectische stijl, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen.

Omschrijving

Het gietijzeren hekwerk staat een op bakstenen plint (ca. 60 cm., kruisverband) met pijlers op hardstenen voeten, deze voeten zijn ingelegd in de plint. Aan de tuinzijde (op de hoogte van de hekpijlers) heeft de plint bakstenen steunberen. De entree van het plantsoen wordt gevormd door een dubbel draaihek. De hekpijlers bestaan uit langgerekte, platte ijzeren delen waarvan de randen in reliëf omlijst zijn. In de licht uitzwenkende voet bevindt zich een segmentvormige uitsparing. In het midden zijn sierelementen aangebracht. In de top bevinden zich voluutvormige elementen bekroond met granaatappels. De eenvoudige spijlen van het hek zijn verbonden met twee horizontale ijzeren strips, eveneens zonder bijzondere detaillering.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de rijk uitgevoerde vormgeving in Eclectische stijl en als ornamenteel onderdeel van het plantsoen.

Het hek heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis.

Het hekwerk heeft architectuur-historische waarde als voorbeeld voor straatmeubilair in de periode van ontstaan en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik (gietijzer).

Het hek heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het plantsoen en de omringende bebouwing.

Het hek is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm en in detaillering.

517597
Raoul Wallenbergplantsoen

Inleiding

Het complex bestaat uit de in 1934 gebouwde Van de VormKAPEL in Neo-gothische stijl en het PLANTSOEN - de Willem Vroesentuin- in Landschappelijke stijl met als tuinbegrenzing een gietijzeren HEK in Eclectische stijl.

De kapel is via een tussenlid met het bestaande rijksmonument de Grote of St. Janskerk uit de zestiende eeuw verbonden (monumentnr. 16722).

Omschrijving

De kapel is via een tussenlid met het koor van de kerk verbonden. De kapel ligt in de noord-westhoek van de tuin. De tuin ligt ten oosten van de St. Jan en is omsloten door de straat Achter de Kerk, Willem Vroesenplein en Jeruzalemstraat en een waterloopje. Dit grachtje loopt langs de kerk en staat in verbinding met het water langs de Zeugstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevindt zich een bruggetje met ijzeren balustrade, dat naar de Achter de Kerk-straat leidt. Aan deze straat bevindt zich de ingang van de kapel.

Waardering

De kapel, de tuin en het hek zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde.

De kapel, de tuin en het hek hebben cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan en de overige omringende historische bebouwing, zoals het Willem Vroesenhuis.

De kapel en het hekwerk hebben architectuur-historische waarde als representatief voorbeeld voor een bouwstijl- en tijd en vanwege het materiaalgebruik en de detaillering.

Het complex heeft stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang van kapel, tuin en hek en de omringende bebouwing.

Het complex is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Gouda BY Achter de Kerk 1, Gouda, Gouda Ja