Inleiding

PARK van het type stadspark, genaamd 'Houtmansplantsoen', is vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw in Landschapsstijl aangelegd, als onderdeel van een, slechts ten dele uitgevoerde smalle, stadswandeling op de voormalige stadswallen langs de singels. De aanleg werd mogelijk, nadat in 1829 de stadsmuren voor afbraak waren verkocht. Het park strekte zich vanaf het voormalige bastion De Punt in een smalle strook uit in noordelijke richting tot de Lange Tiendweg. In 1855 werd een kleine strook grond afgestaan in verband met de bouw van een boezemgemaal voor het Hoogheemraadschap van Rijnland (ca. 1938 buiten werking; gesloopt) in de Fluwelen Singel. Een uitbreiding van het park aan de zuidzijde vond plaats, toen burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn na zijn overlijden in 1895 zijn woonhuis met tuin aan het Houtmansplantsoen aan de gemeente legateerde. De ontwerper van de eerste aanleg van het park is niet bekend. De laat-19de-eeuwse inrichting van het park, met ondermeer een muziektent en enkele gedenktekens, heeft vermoedelijk onder leiding van de stadsarchitect L. Burgersdijk plaatsgevonden. Een wijziging van na die tijd is ondermeer het asfalteren van de in oorsprong onverharde paden.

Omschrijving

Het in fasen tot stand gekomen park in landschapsstijl kenmerkt zich door het vloeiende en padenpatroon met slingerende en gebogen vormen, waardoor gras- en groenstroken zijn ontstaan met diverse vormen. Er zijn verschillende ingangen tot het park, te weten aan de Nieuwe Veerstal, bij brug van het voormalige gemaal Rijnland, bij de Doelenstraat bij de Vijverstraat in het verlengde van de Spieringstraat en de Tuinstraat en bij de Lange Tiendeweg in het verlengde van de Houtmansgracht. Over de gracht bij de Vijverstraat ligt een vlak brug met een vernieuwd houten brugdek en gietijzeren balustrade. Doordat het park aan de zuidzijde tegen het dijktalud van de Nieuwe Veerstal is aangelegd, gaat dit deel van het park (nabij de molen) glooiend omhoog. Belangrijk aan de oostzijde zijn de doorkijkjes naar het aangrenzende water. Deze staat in contrast met het meer besloten karakter van het park dat door de vrijwel aaneengesloten bebouwing aan de zuid- en westzijde is ontstaan.

De oorspronkelijke, monumentale beplanting bestaat uit een variatie aan loofbomen met een verschillend karakter in kleur en structuur, zoals Treurwilgen, Platanen, Beukenbomen (Fagus; rode en groene), deels een hangend variëteit en Watercypressen (Metasequoia glyptostroboides). De bomen zijn solitair, maar deels ook in groepen geplant.

Waardering

Het park is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een typisch 19de eeuw stadspark dat zich langs de singels ter plaatse van de voormalige stadswallen heeft ontwikkeld.

Het park is van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde door de herkenbare aanleg in Landschapstijl met bijbehorende karakterstieke beplanting, die typisch is voor de 19de eeuw.

Het oorspronkelijke karakter van het park is in hoofdvorm goed bewaard gebleven. Er bevinden zich diverse monumentale bomen, die stammen uit de 19de eeuw.

Het park is van belang als drager van het straatmeubilair. Hierbij is sprake van van ensemblewaarde door de ruimtelijke relatie van de diverse bouwkundige onderdelen met het park, die specfiek passen bij de inrichting van het park.

De park is stedenbouwkundig van belang door de beeldbepalende en kenmerkende situering langs de singel, aan de zuidzijde van de stad, die grenst aan de Hollandsche IJssel.

Het park is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van boombescherming uit omstreeks de eeuwwisseling in Electische trant, die tevens herkenbaar is als een 'Wilhelmina'-gedenkteken.

517573
Houtmansplantsoen

Inleiding

PARK van het type stadspark, genaamd 'Houtmansplantsoen', is vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw in Landschapsstijl aangelegd, als onderdeel van een, slechts ten dele uitgevoerde smalle, stadswandeling op de voormalige stadswallen langs de singels. De aanleg werd mogelijk, nadat in 1829 de stadsmuren voor afbraak waren verkocht. Het park strekte zich uit vanaf het voormalige bastion De Punt in een smalle strook in noordelijke richting tot de Lange Tiendweg. In 1855 werd een kleine strook grond afgestaan aan het Hoogheemraadschap van Rijnland in verband met de bouw van een boezemgemaal (ca. 1938 buiten werking; gesloopt) in de Fluwelen Singel. Een uitbreiding van het park aan de zuidzijde vond plaats, toen burgemeester mr. A.A. van Bergen IJzendoorn na zijn overlijden in 1895 zijn woonhuis met tuin aan het Houtmansplantsoen aan de gemeente legateerde. De ontwerper van de eerste aanleg van het park is (vooralsnog) niet bekend. De laat-19de-eeuwse inrichting van het park heeft vermoedelijk plaastsgevonden onder leiding van de stadsarchitect L. Burgersdijk.

De in het park gelegen MUZIEKTENT, het HEKWERK rond kroningslinde, het MONUMENT (1) voor burgemeester A.A. Van Bergen IJzendoorn en het MONUMENT (2) voor de gebroeders De Houtman maken deel uit van het complex en vallen binnen de bescherming van rijkswege. De omgrenzing van het park staat op de bij deze registeromschrijving behorende kaart aangegeven en wordt in de omschrijving van dit onderdeel van het complex nader gespecificeerd.

Omschrijving

Het binnen de singels van het beschermde stadsgezicht Houtmansplantsoen ligt in het zuidoosten van de stad en wordt aan de oostzijde begrensd door de Fluwelensingel, aan de zuidzijde door de Nieuwe Veerstal en de Punt met de van rijkswege reeds beschermde hoger gelegen stellingmolen, genaamd 't Slot' (Punt 17; monnr. 16919). Het park volgt hier het beloop van de bebouwing van de Punt, waar zich ondermeer restanten van het veertiende eeuwse kasteel 'Ter Goude' bevinden. Aan parkzijde zijn tegen de noordgevel van het complex van de voormalige Volmolen (Punt 11, 13, 15) bovengronds enige fundamenten zichtbaar. Aan de westzijde wordt het park begrensd door de sloot langs de achtererven van de bebouwing aan de Oosthaven en door een sloot langs de Vijverstraat. Een smalle uitloper van het park gaat in noordelijke richting en loopt door langs de achtererven van de Tuinstraat, De Baan en de Geuzenstraat en eindigt aan de noordzijde bij de Lange Tiendweg.

Waardering

Het park is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een typisch 19de-eeuws stadspark dat zich ter plaatse van de voormalige stadswallen langs de singels heeft ontwikkeld.

Het park is van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde door de herkenbare aanleg in Landschapstijl met bijbehorende karakteristieke beplanting, die typisch is voor de 19de eeuw.

Het oorspronkelijke karakter van het park is in hoofdvorm goed bewaard gebleven. Er bevinden zich diverse monumentale bomen, die uit de 19de eeuw stammen. De verschillende bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Er is duidelijk sprake van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk relatie van de diverse bouwkundige onderdelen met het park, die specifiek passen bij de inrichting van het park.

Het park is stedenbouwkundig belang door de beeldbepalende en kenmerkende situering langs de singel, aan de zuidzijde van de stad, die grenst aan de Hollandsche IJssel.

Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Gouda Houtmanpl. noord.Veerstal Ja