Koningin Wilhelminaweg 9, Maartensdijk

Inleiding

In 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen BRANDWEERKAZERNE. Het gebouw is deels vrijstaand, deels vastgebouwd aan een dienstwoning die buiten de bescherming valt. De kazerne is uitgevoerd met een toren ten behoeve van het drogen van de slangen. Door de landelijke ligging is de toren één van de herkenningspunten binnen de gemeente.

Omschrijving

De aan de Koningin Wilhelminaweg gelegen brandweerkazerne telt één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Aan de zuidoostzijde staat een toren. De gevels zijn opgetrokken in kettingverband.

De voorgevel of westgevel heeft drie uitrijdeuren met niet oorspronkelijke getoogde bovenzijde. De topgevel bevat een rond venster. Aan de gevel is in smeedijzer de tekst `brandweer' gezet.

De rechterzijgevel bevat vijf hooggeplaatste tweelichtsvensters en een deur. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een vierlichtskozijn met kruisroeden.

De toren is opgetrokken op een vierkant grondplan en loopt iets taps toe. Aan de westzijde zijn bovenaan twee rijen van drie sleufvensters aangebracht, in de zijgevels twee rijen van twee sleufvensters. Op het platte dak is een tweedelige koperen bekroning gezet.

Het interieur bevat aan de oostzijde van het garagegedeelte een aantal oorspronkelijke deuren.

Tegen de achtergevel is in 1985 een niet oorspronkelijke éénlaags aanbouw gezet.

De linkerzijgevel staat tegen een rij woningen die buiten de bescherming vallen.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van de architect die ook het gemeentehuis heeft ontworpen en als voorbeeld van een brandweerkazerne met toren in traditionalistische stijl alsmede van situationele waarde als herkenningpunt bij de entree van het dorp Maartensdijk.

517569

Brandslangtoren Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie
Brandweergarage Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Koningin Wilhelminaweg 9 3738 JZ Maartensdijk Ja
N 2130 Maartensdijk