School; woning, Katwijk NB

Voormalige SCHOOL met BOVENMEESTERSHUIS uit 1905, nu woonhuis.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen bouwwerk onder zadeldak met hoekpilasters, gekorniste kroonlijst en cementen plint. Het bevat in het linkse gedeelte een vijf traveeën breed symmetrisch woonhuis en in het rechtse gedeelte een drie vakken breed leslokaal. De getoogde muuropeningen zijn voorzien van T-vensters, in het schoolgedeelte twee aan twee gekoppeld. In beide kopgevels bevindt zich op zolder een ijzeren rondboogvenster met geometrische roedenverdeling. Rond ca. 1985 is in het achterste gedeelte van het leslokaal een autostalling gecreeërd.

In de voorgevel een jaartalsteen met opschrift: G. Vos Burgemeester van Linden.

Waardering

De school met bovenmeestershuis is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur en is als voorbeeld van een kleine dorpsschool betrkkelijk zeldzaam.

517521

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Lange Linden 5 5433 NB Katwijk NB Ja
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap voormalig school met bovenmeesterwoning; tegenwoordig woning Dorpsschool