Café Tapperij Kansas, Cuijk

Inleiding

SIGARENFABRIEK uit 1908 met OPSLAGLOODS gebouwd voor de familie Philipsen van Hussen, die onder de naam "Kansas" hun producten op de markt bracht. Nu woonhuis - Café Tapperij Kansas met atelier.

Omschrijving

De voormalige fabriek is een langwerpig bouwwerk onder mansardedak met overstek en houten windveren met een versprongen dakvoet. De noordgevel bevat twee en de zuidgevel drie bouwlagen. De buitenmuren zijn opgetrokken uit witte machinale kalkzandsteen met horizontale banden bij de boven- en onderkanten van de vensters en rune-achtige symbolen in dezelfde steensoort maar dan in roze. Boven de muuropeningen bevinden zich betonnen lateien en getoogde ontlastingsbogen met in kleur contrasterende aanzet- en sluitstenen ten opzichte van de rest van het metselwerk. De vensters bevatten een vier- en zesruitsverdeling. In de zuidgevel een originele reclameschildering van de voormalige sigarenfabriek Kansas. De indeling van de fabriek is met uitzondering van de tweede en derde verdieping nauwelijks gewijzigd.

De opslagloods staat achter tegen de westgevel van de fabriek. Deze is een laag hoog en bevat een zadeldak.

Waardering

De voormalige sigarenfabriek is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de sigarenindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwmaterialen, waaronder kalkzandsteen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517519
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sigarenfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 7 5431 DS Cuijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1768 Cuijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1908 1908 vervaardiging
Naar boven