Wijdstraat 9, Oudewater

Inleiding

WINKELWOONHUIS, in 1905 in opdracht van de familie Putman in neorenaissance stijl opgetrokken. Qua bouwstijl verwijst het pand naar Wijdstraat 11, dat in 1915 werd gerestaureerd maar uit de renaissance stamt. Beide trapgevels steken uit boven de overige bebouwing aan dit deel van de Wijdstraat. De winkelpui heeft art nouveaukenmerken. Het achterhuis aan de Haven dateert van voor 1915.

Omschrijving

Het wihnkelwoonhuis telt twee bouwlagen en wordt bekroond door een trapgevel. De gevel is in gele verblendsteen opgetrokken met rode geprofileerde baksteen rond de vensters, afgewisseld met natuurstenen elementen. De vensters hebben korfboogvormige ontlastingsbogen met rood-geel betegelde velden. De topgevel is voorzien van sierankers. Ter hoogte van de verdiepingen kraagt het metselwerk uit. Het pand wordt afgedekt door een zadeldak met rode Tuile du Nordpannen en is met de nok haaks op de straat gelegen.

De voorgevel heeft beneden een winkelpui die in zijn geheel wordt overspannen door één ontlastingsboog. De in het midden gelegen verdiepte ingangspartij wordt geflankeerd door twee etalagekasten van geprofileerd hout op een natuurstenen basement. De deur en het deurkalf zijn voorzien van stijlen en panelen in neorenaissancestijl. Het bovenlicht heeft een spitsboogvormige tracering met gebrandschilderd glas-in-lood. Ook de bovenlichten van de etalages bestaan uit glas-in-lood. De tweede bouwlaag bevat een drietal schuifvensters. In de topgevel is een laag met drie kleinere schuifvensters aangebracht met daarboven een tweelichts venster. De gevel wordt beëindigd met een pinakel in de vorm van een halfzuil met een leeuw als bekroning.

Het achterhuis telt twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak. De bepleisterde achtergevel bevat een deur en een venster alsmede twee schuifvensters in de tweede bouwlaag en een kleiner schuifvenster in de top.

Waardering

Het woonwinkelhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een gevelpand in neorenaissance stijl met art nouveau-invloeden in de winkelpui. Tevens van situationele waarde vanwege de ligging en deel uitmakend van een gesloten gevelwand.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517477
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wijdstraat 9 3421 AJ Oudewater Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 5259 Oudewater
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1905 vervaardiging
1905 1915 achterhuis verbouwing
Naar boven