Hoeve Buitenrust, Blokker

Omschrijving

STOLPBOERDERIJ gebouwd op een rechthoekig grondplan en voorzien van een rietgedekt schilddak waarvan de nok haaks staat op de weg. Zowel het voorschild (ZO) als het rechterzijschild (NO) heeft een spiegel van zwartgeglazuurde Hollandse pannen; de twee overige dakvlakken hebben een pannenrand van hetzelfde type dakpan. Bovenin de spiegel van het voorschild staat een (verlaagde) schoorsteen van rode handvormsteen. De voor- en rechterzijgevel zijn opgetrokken in rode handvormsteen en voorzien van rijke rozetankers op halve hoogte. Rechts tegen de achtergevel bevindt zich het voormalige boenhok; een kleine rechthoekige bakstenen aanbouw voorzien van een lessenaardak (waarop vroeger zwarte geglazuurde pannen). Tegen de zuidwestgevel heeft deze aanbouw een uitgebouwde schoorsteen, tegen de noordwestgevel een in kalkzandsteen gemetselde wc-ruimte waarin een valraampje.

De uit 1862 daterende voorgevel (ZO) is opgetrokken in rode handvormsteen (formaat ca. 18 x 3,5 cm) in kruisverband met snijvoeg en wordt afgesloten door een gootlijst op geprofileerde klossen (middenboven bevond zich oorspronkelijk een kleine dakkapel met vierruits schuifraam, voluutvormige wangen en een halfrond dak). De gevel heeft hoeklisenen en is van links naar rechts voorzien van een zesruits schuifvenster, een vernieuwde deur met tweeruits bovenlicht die toegang geeft tot de koegang, twee zesruits schuifvensters, een zogenaamde 'dodendeur', en tot slot twee zesruits schuifvensters. De dodendeur is voorzien van twee rijke gietijzeren deurroosters met florale motieven (o.a. een vaas met bloemen) en wordt geflankeerd door twee gecanneleerde houten pilasters die een houten kroonlijst dragen. Boven het geprofileerde deurkalf bevindt zich een bovenlicht, eveneens voorzien van een gietijzeren rooster. Onder de gootlijst is in het midden van de voorgevel een houten naambord aangebracht met de naam 'BUITENRUST'. Rechts van de deur tot de koegang bevindt zich een liseen waarin een hardsteen gevelsteen met de tekst 'EERSTE STEEN GELEGD DOOR GREETJE METTES, 2 MEI 1862'

De halfsteens rechterzijgevel (NO) is gemetseld in rode handvormsteen waalformaat en wordt afgesloten door een blokgoot op geprofileerde klossen. De gevel telt vier zesruits schuifvensters: links één, in het midden twee, en rechts één. Rechts bevindt zich de terugliggende darsdeur van opgeklampte kraalschroten, met hierboven een langwerpig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling.

De in rode machinale waalsteen opgetrokken halfsteens linkerzijgevel telt acht tweeruits stalvensters en heeft rechts een drieruits venster. De gevel is voorzien van muurankers op halve hoogte en wordt afgesloten door een blokgoot op geprofileerde gootklossen, waarboven een 'lagewand', een buiten de gebinten uitstekend aangeluifeld lessenaardak. De achtergevel (NW) is uitgevoerd in hetzelfde metselwerk als de linkerzijgevel en voorzien van twee getoogde drieruits betonnen vensters en een vierruits openslaand venster aansluitend op de aanbouw rechts.

De houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een rechthoekig vierkant met zowel aan de voor- als achterzijde een overstek. De woonvertrekken zijn aan de zuidoostzijde en noordoostzijde van het viernakt gesitueerd, aan de zuidwestzijde van het vierkant bevindt zich de oorspronkelijke koestal met haaks hierop aan de noordwestzijde de dars.

Het interieur van de stolpboerderij verkeert grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer in de woonkamer een vermoedelijk 18de-eeuwse smuiger, bedsteden met spiegelbeklampte deuren en een balkenplafond. In de kamer rechtsvoor een paneellambrisering, deuren voorzien van mousselineglas, gekleurd glas en geëtst glas met wijnranken, en een vlak plafond met geschilderde meerkleurige florale midden- en hoekpatronen. Afgezien van de betonnen darsvloer en drinkgoot in de koestal is het stalgedeelte vrijwel oorspronkelijk bewaard gebleven en onder andere voorzien van een blauwgeverfde wand van brede houten delen rondom het vierkant, in de koestal een gangpad en grup van blauwbakken, ter weerszijden van de grup een rand van IJsselsteentjes, en uit brede horizontale delen samengestelde koeschotten. Bij de voorste twee vakken van de stal, het 'zomerstaltje', vertoont de verder witgeverfde lagewand een afwerking in blauwe verf en is de eerste zolderbalk uitgevoerd is als leugenbalk, zodat de stijl eronder verwijderd kan worden.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Buitenrust" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele 19de-eeuwse agrarische bouwkunst, welke kenmerkend is voor West-Friesland. Tevens heeft de boerderij zeldzaamheidswaarde vanwege het opvallend gaaf bewaard gebleven interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517432
Complexnaam
Hoeve Buitenrust
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex "Buitenrust", bestaande uit een 19de-eeuwse STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, een vrijstaande VEESTAL uit circa 1930 en een vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend TOEGANGSHEK. In 1862 kreeg de boerderij in opdracht van de toenmalige eigenaar Cornelis Blaauw zijn huidige vorm. De boerderij is gelegen aan de noordwestzijde van de Westerblokker en wordt door een sloot gescheiden van de weg. Over deze sloot is begin jaren '20 een betonnen loopbrug geplaatst, welke in 1992 in dezelfde trant werd vernieuwd.

In 1965 werd de houten achtergevel (NW) van de boerderij vervangen door de huidige bakstenen achtergevel.

Omschrijving

De op een ruim erf gelegen stolpboerderij is met de voorgevel gericht op het zuidoosten en voorzien van een schilddak waarvan de nok haaks staat op de weg. Rechts van de stolpboerderij staat op het achtererf de één bouwlaag hoge veestal die voorzien is van een zadeldak, eveneens met de nok haaks op de weg.

Rechts van de boerderij ligt in de wegsloot een dam waarop een smeedijzeren toegangshek met gietijzeren hekpalen. De voortuin wordt aan de noordoostkant gescheiden van de oprit naar het zij- en achterterrein door een smeedijzeren hekwerk, dat loopt van de voorgevel tot aan de wegsloot.

Waardering

Het boerderijcomplex "Buitenrust" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van streek-eigen 19de-eeuwse agrarische bouwkunst op het platteland van West-Friesland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Westerblokker 159 1695 AE Blokker Blokweer Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 4174 Hoorn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1862 1862 vervaardiging
Naar boven