517421, Harmelen

Inleiding

De tussen 1880-1900 gebouwde en rond 1930 herbouwde SCHUTSLUIS, genaamd de Haanwijkersluis, is gelegen in de Oude Rijn en vormde de kering tussen de polders Haanwijk en Bijleveld. De sluis komt reeds voor op de militair topografische kaart van 1849. De Oude Rijn was een druk bevaren rivier die diende als hoofdverbindingsroute tussen Leiden-Woerden en Utrecht. Met name boeren en tuinders lieten hun producten per schip vervoeren. Oorspronkelijk was in de sluis tegen de kolkwanden een houten beschoeiing aangebracht. De loopbrug en hekken zijn modern. Een deel van de sluisdeuren is in 1991 vervangen. De Hollandse kade, ten zuiden van de sluis, vormt de scheiding tussen de twee polders.

Omschrijving

De in de Oude Rijn gelegen dubbel kerende schutsluis bestaat uit bakstenen kolkwanden met iets verhoogde, uitgebouwde sluishoofden die voorzien zijn van natuurstenen dekplaten. In elk sluishoofd bevinden zich twee stel houten puntdeuren. Elk paar deuren bevat een rinket (schuif) met ijzeren bedieningsstang. Op alle deuren is een eenvoudig smeedijzeren hekje met ronde knoppen gezet. De sluis meet tussen de binnendeuren 18 meter en tussen de buitendeuren 21 meter. De doorvaartbreedte bedraagt 3.10 meter.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schutsluis in de Oude Rijn, daterend uit de negentiende eeuw. Tevens van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbel kerende schutsluis alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in en als onderdeel van de Oude Rijn in relatie tot de sluiswachterswoning.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517421
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Harmelen Bij Jaagpad 16 Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 499 Harmelen
E 2681 Harmelen
E 2322 Harmelen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1900 vervaardiging
1930 1930 kademuren restauratie
Naar boven