Molenweg 18, Loppersum

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE, gebouwd in 1937 in opdracht van weduwe A. Biewenga, naar een ontwerp van architect Henri Rots uit Groningen. Het pand is opgetrokken in Interbellum-architectuur en werd in 1956 uitgebreid met een fietsenschuurtje in "bijpassende" vormentaal. Het huis werd oorspronkelijk omgeven door een tuin met aan de achterzijde een moestuin en een boomgaard. De boomgaard is verdwenen en in 1963 is in de voortuin de rotstuin vervangen door een nieuw muurtje met beplanting en is het pad naar de hoofdentree iets gewijzigd.

Het pand is markant gelegen in de als gebied met bijzondere stedenbouwkundige waarden aangewezen stationsbuurt, op de hoek van de Molen- en de Nieuweweg.

Omschrijving

RENTENIERSWONING met garage opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het woonhuis waarvan het hoofdvolume twee bouwlagen hoog is, heeft aan beide zijgevels aanbouwen van één bouwlaag. Alle volumes hebben een schilddak, gedekt met een blauw geglazuurde Romaanse pan en voorzien van drie gemetselde schoorstenen met kap en een ruime houten overstek op klossen. De gevels worden geleed door liggende stalen vensters met draai- en uitzetramen met roedenverdeling en dorpels van bruine raamdorpelsteen. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuidoost) en bestaat uit een gelakte deur met deurlicht met roedenverdeling, in een portiek met betonnen luifel, tegelvloer (zwart-wit) en een drie treden hoge gemetselde stoep; het portiek wordt aan de linkerzijde afgesloten door een gemetseld muurtje met bloembak en aan de rechterzijde door een gebogen gevelhoek met een blank glas-in-loodraam. Aan de zuidoostzijde een driezijdige erker onder een plat betonnen dak (overstekend); stalen vensters met roedenverdeling; bovenlichten van geel glas met glas-in-lood strips; een trasraam van gesinterde klinkers.

Op de hoek van de noordoost- en noordwestgevel een aanbouw met aan drie zijden vensters. De noordwestgevel (achterzijde) heeft openslaande terrasdeuren met zij- en bovenlichten die in 1952 door "glaszaak Koster" zijn voorzien van glas-in-lood, voorstellende lente, zomer, herfst en winter; een aanbouw met twee w.c.vensters onder een plat dak met houten hek, bereikbaar via een deur op de verdieping; een aangebouwde fietsenschuur (1956); een aankapping met twee houten deuren met zesruits deurlicht en gemetselde stoep, twee stalen vierruits keldervensters en een liggend venster, alle onder een rollaag.

Aan de zuidwestzijde een aangebouwde GARAGE onder een schilddak met piron; in de kopgevel getoogde, dubbele houten garagedeuren met ijzeren gehengen en twee kijkgaten; in beide zijgevels een rond stalen vierruits venster.

Tussen de zuidoostzijde van de garage en de zuidwestgevel van het woonhuis een aanbouw met aan twee zijden een venster en een met leien beklede dakkapel met openslaande vensters in het dakvlak.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de originele indeling; in de gang de houten lambrizering, de parketvloer, de plaatdeuren met ovaal deurlicht met glas-in-lood en de houten bordestrap met houten schotwerk en leuning; in de woonkamer de zwart-wit geaderde marmeren schouw met open haard van gehamerd staal, de tussenwand met deur, glasruit (blank glas-in-lood) en houten kasten; het dames- en herentoilet met zwart-wit betegelde vloer en geel-crème betegelde wanden.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1937

- vanwege de strakke, esthetische vormgeving

- vanwege de originele interieuronderdelen en plattegrond

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging op de hoek van de Molenweg in een gebied met bijzondere stedebouwkundige en architectonische waarden

Molenweg 18 9919 AH Loppersum Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning