Dorpsweg 4, Westerwijtwerd

Inleiding

CAFE-WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Het café was voor de oorlog van M. Hazekamp en is tegenwoordig nog steeds in gebruik als café. In de schuur heeft vroeger een smederij gezeten. De niet-originele aanbouw aan de achterzijde van de schuur komt wegens te weinig architectonische waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het pand is gelegen aan het begin van het dorp Westerwijtwerd aan de doorgaande weg met aan de linkerzijde het Westerwijtwerdermaar. Over dit water naast het pand ligt een ijzeren brug die na de oorlog deels is vernieuwd. Aan de achterzijde ligt een moestuin.

Omschrijving

Het één verdieping hoge CAFE-WOONHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; muurankers; twee gemetselde schoorstenen op de nokken; zinken bakgoot op ijzeren beugels. De gevels worden geleed door H- en T-vensters onder rollaag.

In de voorgevel (noordzijde) twee H-vensters, een liggend rooster (oorspronkelijk publicatiebord) en in de top een niet-origineel tweedelig venster.

Aan de oostzijde twee H-vensters, een houten paneeldeur met bovenlicht onder rollaag waarvoor een stoep en twee T-vensters.

In de achtergevel (zuidzijde) een zesruits venster, twee T-vensters en in de top een niet-origineel tweedelig venster. Aan de westzijde is de schuur aangebouwd.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode Hollandse pannen; twee houten makelaars; muurankers; zinken bakgoot op klossen aan de achterzijde en zinken bakgoot op ijzeren beugels aan de voorzijde (niet-originele goot aan de westzijde).

In de voorgevel (noordzijde) een houten deur waarin een vierruits venster, drie getoogde negenruits vensters met ijzeren roedenverdeling, een opgeklampte tweedelige houten schuurdeur waarin een kleine deur, een tweedelig venster met drieruits bovenlicht en twee getoogde zesruits zaadvensters met ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

In de achtergevel (zuidzijde) links de niet-beschermde platte aanbouw, een staand venster onder rollaag, een houten opgeklampte deur waarin glas, een niet-origineel liggend venster en een vierruits venster met tweeruits bovenlicht.

In de westgevel twee getoogde vierruits vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in het café de halfronde houten drankkast, de houten suitedeuren waarin glas-in-lood en het balkenplafond, in de achterkamer de bedstenen en kasten.

Waardering

Café-woonhuis met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dorpscafe annex woonhuis uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Westerwijtwerdermaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517404
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Dorpsweg 4 9993 TK Westerwijtwerd Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 493 Middelstum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Naar boven