Smydingheweg 39, Garsthuizen

Inleiding

BAARHUISJE uit omstreeks 1927 opgetrokken in een regionale variant op de Amsterdamse School-stijl. Het baarhuisje bevindt zich op de algemene begraafplaats van Garsthuizen, die in 1927 werd aangelegd.

De begraafplaats is gelegen aan de rand van het dorp Garsthuizen (noordzijde) aan het einde van de Smydingheweg. Het rechthoekige terrein is deels omhaagd en omgracht.

Omschrijving

BAARHUISJE op vierkante plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een gebogen tentdak waarop donker geglazuurde Tuile du Nord; verspringende overkragende houten goot; borstwering van gesinterde baksteen aan de zuidwest- en noordoostzijde; decoratieve muurankers. De hoeken worden geaccentueerd door een verspringende goot, een naar voren springend betonelement en een naar voren springend trasraam. Op de nok een vierkante beschoten dakruiter met aan elke zijde een rooster en op de hoeken een naar voren springend houten element. De dakruiter wordt bekroond met een uivormige koperen spits en ijzeren decoratie.

Centraal in de voorgevel (zuidwestzijde) de entree, bestaande uit een houten deur met aan weerszijden een staand zesruits venster met onderdorpel van gesinterde baksteen.

Aan de noordwestzijde twee ijzeren roosters onder gesinterde bakstenen rollaag en onderdorpel.

In de achtergevel (noordoostzijde) twee staande zesruits vensters met onderdorpel van gesinterde baksteen.

Aan de zuidoostzijde twee ijzeren roosters onder gesinterde bakstenen rollaag en onderdorpel.

Baarhuisje van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een baarhuisje uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl

- vanwege de zeer opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid

517398

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Smydingheweg 39 Garsthuizen Ja